Тъмни облаци са надвиснали над главата на ексдепутата от ГЕРБ Димитър Гамишев. 

Той бе прогонен от НС, след като при катастрофа, шофирайки с превишена скорост, уби човек. Веднага след това бял свят видяха и аферите му: Гамишев бързо прехвърля своя фирма със стотици хиляди левове неплатени данъци на маргинал, жена му Боянка вдига три къщи за гости с 1 млн. лв. европейски пари и също е уличена в дългове към НАП.

За нито един от тези гафове обаче съпрузите не влязоха зад решетките, нито пък се разделиха с част от несметното си богатство. Поне до този момент.

Години по-късно, когато скандалите са позабравени, Гамишеви все пак може и да получат някакво възмездие. Няма да бъдат хвърлени в затвора, но може да се простят с цялото си имане. В окръжния съд в Благоевград вече е започнало дело по искане на КПКОНПИ срещу Гамишев, Боянка и фирма „Боро Травел 99“.

Комисията иска да конфискува от фамилията имущество от фамилията за 595 000 лв. преди това ревизия показва разминаване между доходите им и високия стандарт, който демонстрират. Само за 2013-2016 г. разликата е над 150 000 лв. Повод за проверката е обвинението срещу господина от ГЕРБ, че фирмата му „Гамишев – НКБ“ не е платила над 200 000 лв. данъци, като са използвани фиктивни договори със социално слаби и психично болни хора. 

След като схемите излизат наяве, депутатът по онова време и общински координатор на ГЕРБ в Гоце Делчев, бърза да заличи следите. През април 2016 г. „Гамишев – НКБ“, натрупала 200 000 лв. неплатени данъци, е прехвърлена на някой си Георги Георгиев от Ловеч, на чието име се водят над 100 фирми, ощетили държавната хазна с милиони левове.

Любопитно е, че самата сделка е станала чак, след като данъчните й задължения вече са изобличени от НАП, въпреки че законът не допуска такива продажби. Очевидно за отговорен фактор в ГЕРБ като Гамишев това няма никакво значение.

След гръмването на скандала, той се сдобива с обвинения за укриване на данъци, но досега без успех за родната прокуратура, която иначе се бие в гърдите, че се бори с корупцията по високите етажи на властта. 6 години по-късно единственият резултат от аферата е искът за конфискация от страна на КПКОНПИ. 
От Окръжния съд в Благоевград отбелязват, че вече са наложени два запора – върху жилище и лека кола „Хюндай“ и допълват, че това е само началото. 

Съпругата му Боянка Гамишева, притежателка на три разкошни къщи за гости в Родопите, също отива на съд. Претенции срещу нея има НАП. Данъчните я ревизирали покрай далаверите на мъжа й. Фирмите й са спестили десетки хиляди левове данък печалба и ДДС. 

Освен това е разкрита и друга брънка от аферата „Гамишев – НКБ“. Фирмата, която все още се води на фирмата на депутата, има апартамент в Гоце Делчев. Малко преди да я прехвърли на Георгиев, се отървава от жилището. В противен случай съществувал риск да бъде продадено от НАП заради неплатените данъци. 

След като Гамишев продава дома на жена си, тя го прехвърля на фирмата си „Боро Травел 99“. Сега НАП е завела дело срещу нея като искат да бъде развалена сделката с „Гамишев – НКБ“. Освен това Боянка трябва да плати и няколко десетки хиляди лева данъци. 
Докато не бъдат разчистени сметките нейното богатство също остава под запор от съдия-изпълнител. 

Припомняме, че заради инцидента, Гамишев има условна присъда и забрана за шофиране, която още не е изтекла. Въпреки това той редовно хвърчи с джипа си към къщите за гости в Лещен и Гайтаново, а от местната полиция не го „забелязват“. На всичкото отгоре се заканвал, че отново ще се върне в политиката. 
Източник: Уикенд 

Как години наред скандалните сделки на депутата Димитър Гамишев остават неуловими за закона?