Община Царево се готви да продаде имот с площ над 720 дка., намиращ край морето, стана ясно от решение на местния Общински съвет. То е взето на 16 август т.г., малко преди да изтече мандатът на сегашната местна власт. Продажбата е подкрепена от компрометирания кмет Георги Лапчев, който по време на заседанието заявява, че това е правилната посока на развитие на общината.

ИЗВЪНРЕДНО: Кметът на Царево Георги Лапчев продава 720 дка край „Арапя“ и „Оазис“ на цената на балатум – 0,90 ст. на кв./м (СКИЦА)

Сделката е за 0,90 ст. на квадратен метър, колкото балатума в големите строителни хипермаркети.

Решението на съветниците обаче е спряно от областния управител на Бургас. Според него процедурата е опорочена, тъй като при гласуването не е била предоставена цялата информация за имота. Той е отдаден под аренда за 35 години, т.е. до 2049 г. Царево би следвало да получава доходи от него.

Въпреки че решението е спряно, казусът не е приключен окончателно. Действията на областния управител подлежат на съдебно обжалване.

Колкото квадратен метър балатум

Имотът се намира в местността „Вертути“ в Царево. Теренът е в близост до плажовете „Арапя“ и „Оазис“. В момента е отреден за отглеждане на лозя и отдаден под аренда. От заседанието на общинския съвет на 16 август не става ясно каква е причината за продажбата. „Против“ тогава гласуват само двама от присъстващите – Станислав Добрев и Емил Пейчев.

Пейчев е виден противник на кмета Георги Лапчев, който е подкрепян от ГЕРБ и управлява община Царево от 2011 г. досега, макар и самият той да е криминално проявен.

ИЗВЪНРЕДНО: Кметът на Царево Георги Лапчев продава 720 дка край „Арапя“ и „Оазис“ на цената на балатум – 0,90 ст. на кв./м (СКИЦА) - Снимка 2

Пейчев е арестуван на 31 октомври 2006-а за грабеж

Още в деня на катастрофалното наводнение на 5 септември Пейчев напомни, че многократно е критикувал Лапчев за безразборното застрояване в района и засипване на дерета, които би следвало да поемат придошлите води.

Мотивирайки вота си „против“ продажбата на имота от 720 дка той заявява, „че модерните хора търсят модерни финансирания, а не продават територии, за могат да оцеляват по някакъв начин“.

В отговора на Лапчев няма нищо конкретно по казуса с имота. Вместо това той обвинява Пейчев, че плюе родния си град, за да стане известен.

„Единствени вие сте тези, които хейтите. И под вие, имам предвид вас лично. Защото останалите трима не го правят. Вие обаче изпитвате много странно, перверзно желание, от това да си плюете в собствения град. В желание да придобиете колкото се може повече известност. Тя обаче е печална“, казва Лапчев.

След това Пейчев подава сигнал до областната администрация. Неговата главна критика е, че общината се готви да се раздели с имота на цена, по-ниска от това, което би взела от наема.

„Лапчев и сие решиха да продадат 820 дка общински терен с лозя в местността „Вертути“ за около 0,90 ст. на кв. метър? Кажи речи по-малко, отколкото струва кв. метър балатум.

И това при положение, че за 721 дек. от тези 820 дек. има договор за наем за 35 години, срещу когото общината ще получи 1.5 млн. лева. А нашите търгаши искаха да продадат лозята за 800 – 900 000 лв.“, написа той във фейсбук.

Борецът за справедливост, обаче, се оказа престъпник. Бизнесменът Емил Георгиев Пейчев от „Продължаваме промяната“ е популярен в родния си край, но не с дела в полза на обществото, а като лице, представляващо обществена опасност.

Пейчев притежава фирма за климатици, по-голямата част от времето си прекарва в Бургас, но добре разпознаваем е и в съседната на Царево община – Приморско.

Граждани от там припомниха, че в информационния фонд на МВР се пази негова криминална регистрация.

Проверка установи, че Пейчев е бил арестуван и привлечен като обвиняем за извършване на умишлено престъпление от общ характер. Представлявал е опасност за обществената сигурност и при задържането му е бил фотографиран под номер 339 в РПУ-Приморско, снети са му и дактилоскопски отпечатъци.

Паметливи жители на Царево си спомнят за извършен грабеж над техен съгражданин, който вече от години живее и работи в Англия.

Срещу портрет на Емил Георгиев Пейчев в официалния сайт на ОбС-Царево пише, че е завършил Варненския свободен университет „Черноризец храбър“, специалност „ППООР“, има частен бизнес, семеен, с две деца и че е общински съветник от Движение „Гергьовден“.

„Това е единственият човек в историята на „Гергьовден“, за когото е взето политическо решение на Изпълнителен съвет, че се разграничаваме и че е свалено доверието от него“, заяви доайенът на Гергьовци Любен Дилов-син, който недоумява защо подвеждащата гражданите информация за принадлежност на Пейчев към Движението продължава да е актуална.

Източник: narod.bg