Боксьорът Кубрат Пулев и мениджърът му Ивайло Гоцев изскачат от данъчна афера ала Румен Спецов. По примера на вече бившия шеф на НАП, Пулев и Гоцев също успяват да прехвърлят на клошар своя фирма, натрупала огромни дългове към хазната.  

 

Според официалните документи компанията „Епик Спортс Ентъртейнмънт“ е на минус с над 1 млн. лв. освен неплатените към бюджета стотици хиляди ДДС, фирмата е забравила да се разплати и с куп доставчици. След хитрата врътка ангажиментът с разплащането е прехвърлен на някой си Радосвет Пиошо от Брацигово. Запознати издават, че Пиошо всеки ден обикаля кофите за боклук в опит да намери нещо за ядене. Затова и шансът да върне някога наследения от Кобрата и Гоцев милионен дълг е нулев. Така за държавата и останалите кредитори остава да пият само чаша студена вода.

 

При създаването на компанията през 2018 г. има потенциал да изкара милиони левове. По това време съдружници с по 50% от акциите са Ивайло Гоцев и Кубрат Пулев. Гоцев тъкмо бил станал мениджър на Кобрата, след като той скъса договора си с немските промоутъри от „Зауерланд“.

 

Пред медиите Гоцев се представя като един от най-успешните боксови мениджъри в света. Хвали се, че от 33 години живее в САЩ и любовта му към ръкавиците го издигнала до най-високите нива на бизнеса, наречен професионален бокс. Мениджърът твърди, че с контактите си в спорта може да уреди втори мач за световната титла на Кубрат Пулев след нещастната му загуба от Владимир Кличко.

 

В стремежа на Кобрата да стъпи на шампионския трон е впрегната и общата им компания „Епик Спортс Ентъртейнмънт“, представена от Гоцев пред медиите като клон на американската му агенция, с която от десетилетия представлява купища шампиони в профибокса, но всъщност си е просто тукашна фирма и то с капитал от едва 100 лв.

 

Първото организирано събитие е двубоя между Пулев и Хюи Фюри, чийто победител трябваше да стане официален претендент за пояса на Антъни Джошуа във версията Международна боксова федерация IBF.

Срещу 2.1 млн. долара „Епик Спортс Ентъртейнмънт“ спечели организираният от международната федерация търг и двубоят с проведе в столичната „Арена Армеец“. Шоуто бе брилянтно организирано, а Пулев размаза Фюри пред очите на десетки хиляди зрители.

 

Само от това събитие фирмата е прибрала няколко милиона лева от продажбата на билети, сочат отчетите. В следващите месеци  „Епик Спортс Ентъртейнмънт“ организира и още няколко боксови гала вечери, включително и мач на брата на Кобрата – Тервел Пулев. Те също се радват на огромна посещаемост и купища пари от билети. Впоследствие обаче бизнесът на Пулев и Горанов замира. Натрупаните милиони във фирмата набързо са поделени между съдружниците, но остават различни задължения за услуги или доставки към различни фирми, помогнали за провеждането на боксовите спектакли, както и данъците към държавата за продадените билети и реализираните печалби. Тях незнайно защо пропускат да платят от промоутърската агенция, става ясно от фирмените финансови отчети.

 

Малко преди задаващия се фалит на сцената излиза клошаря Радосвет. Изведнъж у него се появява неистово желание да започне да организира боксови мачове. Така той изведнъж става собственик на задлъжнялата към НАП агенция „Епик Спортс Ентъртейнмънт“. Едва ли ще се изненадате да научите, че новият промоутър няма никакви намерения да продължи боксовия бизнес.

 

Любопитното е, че за Радосвет Пиошо това далеч не е първата сделка от типа „кон за кокошка“. На името му се водят още 100-тина фирми, дължащи милиони ДДС на държавата. Естествено данъчните афери са дело на предишните собственици, които предвидливо са си намерили муле, което да ги замести, щом дойде време за плащане. Така формално са чисти пред закона, а Пиошо е получил някой лев, за да си купи бутилка ракия срещу подписа си под сделката за покупка на поредната фалирала фирма.

Източник: Уикенд