Истински имотни крале са кандидатът за конституционен съдия Борислав Белазелков и сестра му - нотариус Ксения Белазелкова, сочи бърза справка в имотния регистър. Да си богат и имотен, разбира се не е грях, особено за юристи с толкова стаж, но циничното е, че част от имотите, върху които роднинският тандем слага ръка са запорирани от ЧСИ в тяхна полза.

 

Още по-мръснишко е, че горе-долу в същия времеви период, в качеството си на съдия във ВКС, Белазелков излиза с редица тълкувателни решения в полза на кожодерите ЧСИ-та.

 

„Пенсионират съдия Белазелков, който създаде съдебна практика в полза на кредиторите и ЧСИ. Заради противоречието в практиката относно давността, която възникна след негово решение сега чакаме тълкувателно решение на ВКС. С едно от последните си решения обезсмисли и перемпцията, като постанови, че независимо че делото е прекратено заради перемпция, ЧСИ не трябва да образува ново дело и всяко действие на кредитора в рамките на прекратеното дело прекъсва давността!?!?!?На практика след неговите решения аз спрях да водя дела за давност, чакайки тълкувателното решение на ВКС. След пенсионирането му ще настъпи справедливост и предвидимост в практиката на ВКС”, пише в позиция на официалната страница на известна адвокатска кантора през 2021 година.

Гьонсурат! Докато кандидатът за КС Борислав Белазелков правораздава в полза на ЧСИ-тата, самият той и сестра му Ксения Белазелкова през ЧСИ слагат ръка върху хиляди декари земи и имоти на бизнесмен

„Интересни случайности в съдебната система не мислите ли? Съдия Борислав Белазелков е председател на състава във ВКС, който ще решава спора между мен и Висш адвокатски съвет, свързан с мащабната репресивна дейност във връзка с дейността ми при защита правата на кредитополучателите! За Ваше сведение Белазелков е известен с цялостната си дейност в полза на банките и частните съдебни изпълнители. Именно той сега ще трябва безпристрастно да решава спора свързан пряко с работата на защитника на кредитополучателите и длъжниците! Запознайте се с протокола от публичното заседание във ВКС!”, допълва и Светлозар Николов през 2018 г.

Гьонсурат! Докато кандидатът за КС Борислав Белазелков правораздава в полза на ЧСИ-тата, самият той и сестра му Ксения Белазелкова през ЧСИ слагат ръка върху хиляди декари земи и имоти на бизнесмен - Снимка 2

Преки и косвени потърпевши от юридическите решения на Борислав Белазелков и бизнес размаха на сестра му - нотариуската Ксения Белазелкова са собствениците на фирма “Аеропак Инженеринг” (и няколко свързани с тях дружества) - Любомир Пешев, Людмил Пешев и Мая Пешева. Най-вероятно трите лица са семейство, въртящо скромен фамилен бизнес, имало лошия късмет да се сблъскат с нотариуска-акула, чийто брат коли и беси до скоро във ВКС, със стабилната подкрепа на “Демократична България”.

 

Гьонсурат! Докато кандидатът за КС Борислав Белазелков правораздава в полза на ЧСИ-тата, самият той и сестра му Ксения Белазелкова през ЧСИ слагат ръка върху хиляди декари земи и имоти на бизнесмен - Снимка 3

Какъв е характерът на имотните спорове ще бъде тема на предстоящо журналистическо разследване. От публично достъпните документи става ясно, че през 2016 г., нотариус Ксения Белазелкова, през Частния съдебен изпълнител Мария Цачева, налага запор върху дружествения дял на “Аеропак Инженеринг” заради задължение, възлизащо на 361 540,36 лв. към 7 септември 2016 г.

 

Дали във връзка с въпросния иск, или по други казуси, в имотния регистър откриваме 19 страници имоти на сестрата на Борислав Белазелков. 90% от записите сочат, че тя е “кредитор”, а горепосоченото семейство й е “длъжник”, и по този повод им възбранява стотици декари земи и множество недвижими имоти. Говорим за терени и сгради в Бургас, София, Белоградчик, Брезник, Бяла Слатина, Елин Пелин, Каварна, Козлодуй и др. Запорите са толкова многобройни, а декарите и квадратните метри, върху които Ксения Белазелкова е сложила ръка, са толкова големи числа, че до редакционното приключване на настоящия материал екипът ни надали ще смогне да ги изчисли коректно. В обобщение можем да кажем, че се касае за стотици квадратни метри апартаменти и други недвижими имоти в едни от най-апетитните локации в цяла България. Стойността им спокойно може да се оцени на милиони левове. И то без да броим земеделските и други незастроени терени, с които сестрата на бъдещия конституционен съдия се е облажила за сметка на Любомир Пешев, Людмил Пешев и Мая Пешева.

 

Любопитно защо техен кредитор се явява не само нотариус Ксения Белазелкова, но и самият съдия Борислав Белазелков. През далечната 2007 г. той се явява техен заемодател, а вземането е обезпечено с 449,5 кв.м УПИ и 69,1 кв.м жилище на столичната ул. “Владайска”. През 2013 г. Борислав и Ксения Белазелкови са цеденти по сделка със същите имоти, а въпросните лица пак им се явяват длъжници. През 2017 г. договорната ипотека е заличена, сочи партидата на съдията в имотния регистър.

 

Прочее Белазелков е горд собственик на няколко апартамента в топ центъра на София, както и в баровския квартал “Лозенец”. Някои в последствие са продадени, други са съвместна собственост с Ксения и трети лица, но все така в жилищно отношение той е повече от задоволен, за мъка на завистниците си.

 

В края на този материал отново искаме да подчертаем, че богатството не е порок, когато зад него стоят години труд и юридически стаж. Също така тепърва ще изясняваме какъв е характерът на имотните казуси  между фирма “Аеропак Инженеринг” и Белазелкови.

Въпреки множеството условности, онова, което вади очи е фактът, че докато съдията Белазелков налага съдебна практика в полза на ЧСИ-тата, сестра му – нотариуската Белазелкова се превръща в същинска имотна кралица именно с помощта на ЧСИ. Случайност? Не мислим.

Източник: crimesbg.com