Люта битка в дъното на която стоят 110 млн. лв. стартира във ВиК – Добрич.

Парите са предназначени за рехабилитация на водоснабдяването основно в селските райони на общината, обясняват запознати. Затова и ГЕРБ, и „Продължаваме Промяната, са амбицирани да наложат свой човек начело на компанията, който ще определи към кои фирми ще потекат милионите.

 

През изминалите десетина години ГЕРБ не е изпускал властта във водното дружество, друг е въпросът, дали това е довело до нещо хубаво за гражданите. „Промяната“ на свой ред пък се бори да прокара свой човек, а най-активен в тази игра твърдят, че е местният депутат Иво Мирчев.

 

В началото на седмицата е имало заседание на акционерите във ВиК – Добрич. Неофициално се твърди, че на него е избран тричленен директорски борд, който ще управлява дружеството до провеждането на конкурса. В Търговския регистър поне засега няма внесени документи за регистрация. А само две седмици по-рано е избран нов директор на ВиК – Саркис Караджиян.

Според запознати е пресилено той да бъде представен като нов шеф на дружеството. Причината е, че от 2017 г. държавната водна фирма в Добрич се управлява основно

от двама души – Караджиян и Тодор Гикински. Те шест пъти са се сменяли на постовете. Ако Гикински е изпълнителен директор, то Саркис Караджиян е председател или най-малкото присъства в Съвета на директорите.

 

Тодор Гикински

На 16 февруари тази година при поредната рокада Караджиян е освободен като изпълнителен директор на компанията и на негово място е поставен Гикински.

И двамата запазват позициите си в борда. Само 7 дни по-късно – на 22 февруари, Караджиян отново става изпълнителен шеф, а Гикински е в Съвета на директорите.

 

Такива ротации едва ли има някъде другаде по света, при това буквално през седмица! ВиК в Добрич нито е цъфнало, нито е вързало при управлението на двамата инженери от квотата на ГЕРБ. В Добруджа, както е известно, водата е с най-висока цена в цяла България, но пък са регистрирани най-големите загуби на течност по трасето. Директорът Тодор Гикински пък се прочу с необичайната си за ръководител биография – той е преместен в Добрич, след като е уволнен като шеф на ВиК в Сандански и срещу него започва разследване.

Оказва се обаче близък на регионален министър от ГЕРБ и това обяснява неговата недосегаемост и несменяемост като директор.

 

Саркис Караджиян

Предстои да видим дали абонираните за шефския пост – Гикински и Караджиян, ще продължат да ръководят като част от директорския борд, или вече са изхвърчали след последното заседание на акционерите, каквато е неофициалната мълва. Според запознати за нов управител на водното дружество се стяга някой си Дамян Калчев. Той е общински съветник от „Промяната“ и точно за него по неофициална информация лобира депутатът Иво Мирчев.

Самият Калчев също е стар кадър на ВиК в Добрич. През 2001-2004 г. е бил счетоводител на дружеството, а през 2010 г. става директор. В града са категорични, че тогава Калчев е назначен, понеже е роднина на тогавашния областен управител Желязко Желязков.

 

Като директор обаче той е запомнен със сухия режим, до който докарва града. По негово време се натрупват над 5 млн. лева неплатени сметки за ток. От Енергото започват да дърпат шалтера през няколко дни и Добрич остава без вода.

Положението е неспасяемо и дори е направен кризисен щаб. „Какво го чакате още тоя? Омитайте го!“, отсича тогавашният премиер Бойко Борисов пред депутатите от Добруджа Румен Иванови Ваня Донева. Калчев е уволнен и започва ревизия на работата му.

 

Ивайло Мирчев

Кризисният щаб запретва ръкави да провери сметките и какви ги е вършил Калчев през двете години като директор. Не е известно проверката да е стигнала до прокурор и съд, но по правило у нас така завършват повечето проверки.

 

Сега, 14 години по-късно, Калчев, както разправят из Добрич, пак ще се пробва да оглави ВиК. Дали ще го спаси от пореден финансов колапс, или окончателно ще го погребе, предстои да видим. Така или иначе, голямата битка ще е за онези 110 млн. лева, с които трябва да се оправи водоснабдяването в Добруджа. Крайният срок за кандидатстване за тези пари е юли 2024 г. Явно битката между ГЕРБ и ПП кой да ги преразпредели ще е яростна.

Източник: Уикенд, crimesbg.com