Няма идеална икономика

Според финансовия анализатор Светослав Гледачев в световен мащаб няма нито една идеална икономика.

Във всяка една от тях се забелязва разминаване между реалност и потенциал или т.нар. диспропорции. Оказва се, че именно те са движещият фактор за една икономика в зависимост от това кой управлява страната и каква е системата. Тоест основният фактор и тук остава субективният. Анализаторът дава за пример родните управляващи, които „не стават дори за чеп на каца”.

[caption id="attachment_263587" align="alignleft" width="290"]Няма идеална икономика Няма идеална икономика[/caption]

Той разглежда в дълбочина няколко диспропорции, които в никакъв случай не може да се каже, че се набиват на очи, дори напротив – изглеждат като пропорции. За седма поредна година ни убеждават, че спестяванията нарастват с небивали темпове от пет десетилетия насам. Към 1 ноември 2013 година спестяванията на населението са достигнали стойност 36,5 млрд. лева. Този факт не прави вече впечатление на никого, тъй като за него се пише отдавна и не е нещо ново. Прости сметки обаче показват, че темпът на растеж е 8,5%, което означава нови 1,6 млрд. лв. В сравнение с 2012 година обаче се забелязва забавяне, тъй като тогава темпът на растеж е бил 9,3%.

Замисляли ли сте се до какво води този български икономически феномен! Съвкупното потребление намалява с между 1 и 2% годишно, което пък от своя страна води до спад на цените; свиване на стокооборота на фирмите, който пък свива и печалбите на фирмите; съкращаване на персонал и купища фалити, което пък води до увеличаване на безработните лица. И всичко се завърта отначало като спирала на смъртта, от която все трябва да има излизане. Но кога ще стане това?! Фирмите също предпочитат да трупат спестявания, тъй като на този етап доходността в банките е по-висока, отколкото печалбата им, ако изобщо имат такава.

Вероятно в България това няма да се случи скоро, тъй като тези, у които е кранчето за финансовите потоци са властимащите. Те пък насочват с предимство финансите към себе си. За да се случи нещо то те ще трябва да слязат от сцената или пък да бъдат свалени. Но едва ли ще го направят сами, както и хлебарката не търси сама отровата си. Те спазват правилото срещу масата от хора да поставят масата на парите, които са откраднали по-рано от тях. А хората – безспорно се продават за пари – подхвърлени жълти стотинки по изборите, заплати като за „туземен пролетариат” и мижави, но пък уж сигурни пенсии.

Единственото, което правят родните политици е да проиграват както нашето бъдеще, така и това на децата ни срещу мизерните трохици на днешния ден. А на всичкото отгоре управляващите си вярват, че това е демокрацията, пише marica.bg