Топ активист на партията се оказа адвокат на частния монополист там

Неслучайно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, по време на чието управление фирми на Размиг Чакърян–Ами и някога близкия до ВИС Красимир Каменов-Къро превзеха ГКПП „Капитан Андреево“ в частта контрол над влизащите от Турция камиони с плодове и зеленчуци, избягва да коментира темата.

Сега става видимо, че високопоставен представител на партията е адвокат на дружеството-монополист на "Капитан Андреево" – "Евролаб 2011".

Отскоро председателят на общинския съвет на Свиленград Георги Еленков, в качеството си на адвокат, има пълномощно да представлява компанията по всякакви въпроси пред държавни и съдебни органи. Според местни сайтове той е и секретар на общинската организация на ГЕРБ.

Камери на Капитан Андреево записаха в средата на август видео, в което Еленков лично защитава фирмата от опитите на БАБХ да поеме контрола над границата.

Едновременната близост до партията на Борисов до местната власт и до частния фаворит на турската граница е проблемно по две причини:

  • Показва поредна връзка между компанията-оператор и властта по време на управлението на Борисов.
  • Доскорошните управляващи от ПП публично обявиха, че Капитан Андреево е било превзето от мафията, контролът е бил слаб и според доклади на службата има подозрения за контрабанда.

"Капитал" твърди, че разполага с подписано от собственика на едноличното дружество Васил Димитров пълномощно на Еленков. То му дава право да го представлява пред всички държавни органи – Гранична полиция "Елхово", граничното полицейско управление Свиленград, ГКПП Капитан Андреево, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и областната й дирекция в Хасково, Агенция "Митници" и териториалните и подразделения, пред Областната дирекция на МВР-Хасково и районното полицейско управление в Свиленград.

Освен това Еленков е упълномощен от собственика на фирмата да организира от нейно име товаро-разтоварната дейност на границата за вземането на пробите от камионите. Пълномощното е издадено на 21 юли, два дни след като Върховният административен съд (и лично председателят му Георги Чолаков) върна отново фирмата на границата и й позволи да извършва товаро-разтоварната дейност на камионите.

В документа изрично е посочено, че адв. Еленков е упълномощен от фирмата и да "сигнализира на компетентните съдебни власти "при пречене или осуетяване от страна на органите на БАБХ да изпълнят решението на ВАС".

Сайтът "Биволъ" пък през уикенда разпространи видео от граничния пункт, на което се вижда как адв. Еленков е на границата и лично защитава интересите на "Евролаб", като влиза в словесен сблъсък с представител на БАБХ в опит служителите му да разтоварят турски камион.

След определението на Върховния съд, че дейността на частната компания може да продължи, на Капитан Андреево възникна напрежение, което блокира за няколко дни пропускателния режим на влизащите от Турция камиони. Наложи се дори на българо-турската граница да бъде изпратена жандармерия.

Напрежението беше предизвикано от издадената заповед от шефа на БАБХ Христо Даскалов след решението на съда, според която само служителите на агенцията могат да извършват товаро-разтоварната дейност на камионите. Така на практика частната фирма беше отстранена от границата след като преди това ѝ беше отнето и правото да извършва фитосанитарния контрол на внасяните плодове и зеленчуци от Турция. Според служители на БАБХ след издаването на заповедта е бил отнет и допускът на около 250 представители на фирмата, като техният брой е бил сведен до шестима, които сега представляват главно дружества-износители от Турция.

Борбата с отвоюването на границата беше започната от "Продължаваме промяната", но беше продължена и от служебния кабинет на президента, като органите на реда подпомагаха връщането на държавата в контрола.

Припомняме, че Георги Еленков бе избран за председател на общинския съвет в Свиленград в края на юли миналата година. Според местните медии това става след като тогавашният председател Таня Коларова-Великова, също от ГЕРБ, е била освободена предсрочно по искане на местния лидер на ГЕРБ и общински съветник от формацията на Борисов – Мариян Кръстев с мотива, че "не е подпомагала работата на общинските съветници". Тя освен че слиза от поста, напуска и общинския съвет, както и партията. Еленков е избран с гласовете на 16 от общо 18 общински съветници.

Преди това е заемал същия пост в периода 2011-2015 г. Бил е и в хасковската листа за депутати и в края на управлението на Пламен Орешарски през 2014 г. е трябвало да заеме мястото на напусналия парламента бивш шеф на НАП Красимир Стефанов, но се отказва като е предпочел да продължи работата си в свиленградския общински съвет.

Бързо търсене показва, че общинският съвет в Свиленград има и друг досег с бизнесите на Чакърян-Каменов на границата. Например, през ноември 2021 г. местната власт е гласувала да даде право на преминаване през общински имот на Ай Би Ти Ти – дружеството, държащо големия паркинг до границата и в което Чакърян има собственост.

Георги Еленков обаче далеч не е единствената връзка на ГЕРБ с частния монопол на българо-турската граница. По време на първото правителство на Борисов контролът е подарен на "Интерпред еврологистик", която 10 г. до края на 2021 г. извършва целия фитосанитарен контрол чрез лабораторията, която се нарича "Евро лаб", и товаро-разтоварната дейност на камионите от Турция.

Според Търговския регистър нейни действителни собственици са Мирослав Петков и Размиг Чакърян. В миналото Петков е имал общи фирми с бивши общински съветници от ГЕРБ в столичния общински съвет. Участвал е и в приватизацията на общински фирми в София.

Интересното около дружеството "Евролаб 2011" е, че малко, след като е създадено в края на миналата година подписва договор навръх 31 декември с БАБХ за същата задача.

При все, че собственикът ѝ Васил Димитров публично твърди, че не познава собствениците на "Интерпред еврологистик", той е бил управител на буферния голям паркинг за камиони на "Капитан Андреево", чийто собственик е Чакърян.

Развръзката с границата вероятно ще се точи с години в съда. Но изборът на адвокат, толкова близък до ГЕРБ показва, че частния монопол на Капитан Андреево може да се завърне много по-бързо, ако партията на Бойко Борисов, конструирала тази схема, се завърне отново в централната власт.

Източник: capital.bg