Симеон Дянков напълнил джобовете на външни консултанти с 19 милиона лв., а пенсионерите по Коледа на 2012 г. останаха с "постна пица"

Скандално голяма сума от близо 19 милиона лв. пръснал Симеон Дянков за външни консултанти през 2012г, когато вицето на Борисов отговаряше за бюрократичната машина и убеждаваше народа, че „постна пица“ ядат всички. Колосалната сума е цитирана като най-фрапиращ пример за липса на ефективност в управлението на държавната администрация и прахосване на средства от бюджета.

[caption id="attachment_263306" align="alignleft" width="300"]piza-diankov Дянков нас ни залъгваше с „постна пица“[/caption]

Както не пропуска да отбележи изданието „Монитор“, точно толкова пари е заделил от бюджета на държавата кабинета „Орешарски“, за да раздаде на пенсионерите коледните добавки преди месец.

Повод за тези обобщения е предложената за обществено обсъждане „Стратегия за развитие“ на административния държавен апарат в периода до 2020 година. В обосновката на документа се посочва, че широко прокламираното от Дянков орязване на бюрокрацията, всъщност е напълнило джобовете на избрани „външни“ консултанти. Изтичането на бюджетни средства е съвсем неоправдано, тъй като в същото време има незаети близо 5000 работни места в администрацията. Скандалните разходи са направени през 2012-та, поредната година, през която „финансовият гений“ Дянков прилагаше политиката на „затягане на колана“ с още по-„постна пица“ за пенсионерите и замразяване на заплатите за работещите българи.

В документа, предложен за обществено обсъждане се посочва липсата досега на работещ механизъм за подбор на служители от различните нива и тяхната абсолютна незаинтересованост от резултатите на работата. Предлага се заплатите на държавните чиновници да се повишат, за да не се поддават лесно на изкушение от рушвети. Има и намерения за определяне на финансови санкции срещу сгафилите служители, които не спазват законите или разтакават гражданите, пише БЛИЦ.