Бившите шефове на израелското разузнаване „Мосад” и контраразузнавателната служба „Шин Бет” – Дани Ятом и Яков Пери лъснаха в схема, имаща за цел да измами с милиони долари българското правителство. Това става ясно от разследване на израелския финансов вестник „Globes”.

 

Инициатор на аферата е скандалният бизнесмен Гад Зееви, който цели да си върне измислен дълг, натрупан около скандалната приватизация на БГА „Балкан” по времето на Иван Костов. През последните две десетилетия куп съдилища в цял свят се произнесоха, че претенциите на Зееви да получи 10 млн. долара обезщетение от българската държава са абсолютно неоснователни. Това обаче не му попречи да продължи да търси всевъзможни съмнителни схеми, за да ограби България.

 

При последния си опит той дори вербува за помагачи двама бивши топ шпиони на Израел. Идеята е българска фирма да бъде прилъгана да изнесе оръжие за Конго, а парите по сделката, платени от африканската държава, да бъдат конфискувани в полза на Зееви. Съдействието на Дани Ятом и Яков Пери, естествено не е безплатно. В случай, че аферата се развие по план, те трябва да получат няколко милиона комисион. Твърди се, че само намесата на действащи служители на „Мосад” осуетява плана, който има потенциал да доведе до гигантски дипломатически скандал между България и Израел.


Началото на аферата бива поставено в далечната 1999 г., когато правителството на Иван Костов ударно разпродава български предприятия под предлог, че държавата не е добър собственик. Повечето приватизационни сделки са буквално за жълти стотинки. Оплакванията, че тогавашните управляващи искат солидни рушвети стават публична тайна. Сред набелязаните от Командира за раздържавяване държавни фирми е и националният авиопревозвач БГА „Балкан”.

 

През 1999 г. авиокомпанията вече е добре източена от поредица свои шефове. Твърди си, че ключова роля има бащата на бъдещ министър, а с парите в последствие е вдигната хотелска империя по морето. Наказания за разхищенията естествено няма, а синьото правителство обявява за приватизация затъналия в дългове БГА „Балкан”. След изключително странна процедура за купувач на 75% от акциите е обявена израелската компания „Зееви Груп”. Цената е едва 150 000 долара, макар по това време авиокомпанията да притежава 15 самолета, купища сгради у нас и по света и струващи милиони долари слотове за кацане на чужди летища.

 

При обявяването на сделката босът Гад Зееви е обявен за успешен бизнесмен. Самият той публично се зарича да съживи закъсалата компания, като инвестира 100 млн. долара. Спестена е дребната подробност, че Зееви е специалист всъщност по ликвидация на подобни дружества, а не по оздравяването им.

Израелецът бързо влиза в присъщата си роля и успява дадоразпродаде имуществото на БГА „Балкан” в рамките на 19 месеца. Парите по сделките са преведени по негова сметка в Амстердам.

 

След като са изтъргувани и самолетите, а полетите спират, като дори понякога оставят стотици клиенти по летищата, Иван Костов най-после осъзнава, че обявеното възраждане на националния авиопревозвач няма да се случи и внася в съда искане за несъстоятелност. Идеята е така да спре източването, а с малкото останало имущество държавата да си събере десетките милиони неплатени данъци. Съдът назначава синдици и обезсилва акциите на Гад Зееви в компанията, която по-късно е обявена във фалит.


Израелецът от своя страна се оплаква, че искането за фалит осуетява грандиозните му планове за инвестиции. Бизнесменът завежда в Парижкия арбитражен съд два иска срещу България – първия срещу Агенцията за приватизация за 230 млн. долара неустойки, вторият – срещу държавата за 70 млн. долара. По втория иск през октомври 2006 г. на Зееви е присъдено да получи неустойка от 10 360 143 щатски долара, както и лихва върху сумата до окончателното й изплащане от Министерството на финансите. Българското правителство не признава решението с мотив, че според приватизационния договор подобни арбитражни дела може да се водят само у нас. Логично, парите не се изплащат.


Зееви обаче не се отказва да си търси митичните милиони. През 2007 г. завежда дело в Израел и дори успява да запорира банковите сметки и автомобилите на българското посолство там. След намеса на тогавашният главен прокурор Мени Мазуз и решение на Върховния съд, запорът пада. Позицията на България е потвърдена и от Федерален апелативен съд на САЩ. На 24 август 2012 г. щатските магистратите посичат мераците на Гад Зееви да бъде признато решението на арбитража в Париж. Ако това беше станало, то властите в САЩ можеха да наложат запор върху имущество на България до изплащане на милионите. С присъдата от Америка окончателно пропада възможността израелският бизнесмен да си получи по законов път мечтаните 10 млн. долара.


Отказа на съдилищата по света да признаят, че е ощетен от решението на българските магистрати не разколебава Зееви. Решен на всичко, за да си прибере парите, наглецът замисля нова схема. Тя е задействана през 2019 г., а в аферата се включват фирми на бившите шефове на израелското разузнаване „Мосад” и контраразузнавателната „Шин Бет” – Дани Ятом и Яков Пери и още няколко израелски бизнесмени. Планът е да се накарат властите в Република Конго с посредничество на израелска компания да поръчат оръжия за 60 млн. долара на България. Според замислената схема, плащанията към София трябва да минат през Израел, а Зееви да ги конфискува.


През февруари между Зееви и посредникът „CGI Group”, на която президент е ексшефът на „Шин Бет” – Яков Пери, е подписан меморандум. В него е записано, че фирмата на Пери трябва да уреди закупуването на военно оборудване между правителствата на Конго и България. Посредник по сделката трябва да бъде някой си Д., през чиято сметка трябва да премине плащането на милионите за оръжията. По признания на Гад Зееви това е бившият шеф на „Мосад” – Дани Ятом, твърди в своето разследване вестник „Globes”. Планът е щом парите от Конго постъпят по сметката на Ятом, Гад Зееви моментално да предяви иск пред израелски съд за тяхната конфискация, а компанията на Яков Пери да получи 15% от тях като комисион.


Първоначално схемата действа перфектно. Писмото с искане за доставка на оръжие към България е подписано лично от президента на Конго. В последния момент обаче властите в африканската държава се отказват и развалят подписания договор. До провала се стига след като подробности за схемата стигат и до властите в Израел. Уплашени да не се забъркат в дипломатически скандал, те разкриват плана на Гад Зееви пред дипломати от Конго и България.


Дискретните намеци към Гад Зееви да се кротне, очевидно не дават резултат. Решен да си прибере на всяка цена несъществуващото обезщетение от България, той обвинява за провала на оръжейната афера двамата бивши разузнавачи. Зееви дори заплашва да потърси милиони долари обезщетение от ексшефа на „Мосад” Дани Ятом, твърди израелския вестник. След натиск от високо ниво, все пак мераците на Зееви се охладени, а заканите му да заведе дело срещу Ятом, което може да направи публична цялата афера са стопирани. Това естествено далеч не значи, че Зееви се отказал от митичните български 10 млн. долара. Предстои да видим каква нова схема ще измисли, за да си ги вземе…

Източник: Уикенд

Ексшеф на „Мосад“ и Гад Зееви се опитват да измамят България