Председателят на политически клуб "Екогласност" Емил Георгиев изрази позицията си относно така желания от Зелените тунел "Кресна".

15.2-километровият тунел през Кресненското дефиле бе отхвърлен като вариант от правителството, което никак не се понрави на Зелените, които лобираха за него заради финансови интереси. Предложен бе алтернативен вариант с няколко малки тунела, но това не сложи край на сагата, а дори я задълбочи, защото Зелените продължават да държат на своето искане и да го отстояват с манипулирани доводи. По темата се изказа и Емил Георгиев, който стои начело на "Екогласност" и изразява позицията им против дългия тунел. "Екогласност" участва в дискусията за тунела "Кресна", предложен от Зелените, още от миналата година, като клубът не е менил своето мнение по един от най-сложните инфраструктурни проекти, което е с огромно обществено значение. Георгиев споделя, че като първа еко организация у нас е нямало как да не се произнесат по отношение на самопровъзгласилите се за еколози членове на "За да остане природа в България", по-известни като Зелените. Георгиев изразява преобладаващото напоследък мнение, че псевдоеколозите не се интересуват нито от високата цена за реализиране и поддръжка, нито за жертвите на автомобилните катастрофи, нито за ефекта върху околната среда. Зелените се интересуват единствено как да манипулират родните и европейските институции, за да прокарат проекта си, който всички експертни мнения определят като неприемлив. Председателят на "Екогласност" с увереност заявява, че групите на Зелените от години подлагат бизнеса на рекет, разделяйки си териториите. Освен "За да остане природа в България", говорим и за "Коалиция за устойчиво развитие". За проекта за АМ "Струма" стоят и Андрей и Петко Ковачеви, които искат да угодят на швейцарците от WWF. Това ги кара да губят връзка с реалността. По пътя към целта си те дори написаха донос срещу страната и решението на правителството, което Георгиев определя като национално предателство. Рекет се прилага както за по-важни и значими проекти като прословутия тунел, така и за по-малко по 100-200 хиляди. Дончо Иванов от "Коалиция за устойчиво развитие" също е част от групата на Зелените и пише обжалвания за почти всяко решение на МОСВ, а заради него страната е изгубила милиони от оперативни програми на ЕС. "Екогласност" разконспирира и поредната нагла лъжа на Зелените, според която Брюксел се е съгласил да финансира единствено техния тунел. Георгиев обаче показа писмо, в което не е записано точно това. Така опровергава Андрей Ковачев и разкрива, че ЕК оставя решението единствено в ръцете на родното правителство, а то при алтернативния вариант, пише trud.bg. Емил Георгиев разяснява, че е търсил редица експертни мнения по темата "Дълъг тунел Кресна - Крупник" и всички те затвърждават вече официално оповестените твърдения за различни опасности, които крие:
  • изкопаване на огромно количество скална маса, което ще доведе до изсушаване и обезлесяване на големи райони, което означава екокатастрофа
  • опасност от изтичане на радиоактивния елемент радон, който и без това е 50 пъти над нормата в района на Кресна
  • пътят през Креснеското дефиле ще продължи да бъде много натоварен, защото много хора ще избягват тунела най-вече заради страхове и фобии, а в дефилето се убиват десетки животни заради липсата на преграждения.
  • тунелите са най-опасните съоръжения, създаващи предпоставки за катастрофи, пожари и терористични актове.
[caption id="attachment_487287" align="alignleft" width="300"]Емил Георгиев изрази позицията на "Екогласност" срещу Зелените Емил Георгиев изрази позицията на "Екогласност" срещу Зелените[/caption] Председателят на "Екогласност" изразява мнението си, че тези „зелени ангели на демокрацията“ са продукт от бездействието не само на няколко правителства, но и на прокуратурата. С години Зелените в лицето на Тома Белев, Петко и Андрей Ковачеви, Дончо Иванов, техните съпруги и други близки, бяха и все още са на хранилка в МОСВ. Те са в ролята на членове на Висшия експертен съвет и като такива определяха правила, по които след това изнудваха десетки инвестиционни проекти и нанесоха огромни щети, заради което отдавна трябваше да им бъде потърсена наказателна отговорност. Освен това те успяха да омърсят думата "природозащитник" и давайки им възможността да бъдат недосегаеми, те не спират да изнудват и да лобират своите финансови интереси. Според Георгиев, ако нахалството имаше криле, персоните от кръжока на Зелените отдавна щяха да кръжат в небето над България.