Бивш народен представител, изгонен от партията си заради съучастие в побой над друг социалист с прякор Пилето, си е избрал за свой човек в морската столица Варна президентът Румен Радев. Иван Иванов – Пилето, напуска левицата, след като бе обвинен в съучастие в побой над председателя на Общинския съвет на БСП в Долни Чифлик – Валентин Вълчев, който уж зави към ВМРО, но познатият из целия морски град като личен депутат на милионера Дидо Дънката герой, е решил да пристане на президента.

 

 Отвратен от лидера Корнелия Нинова, която му затвори вратата към нов мандат в парламента и го изхвърли от партията заради мелето, Пилето наскоро направил завой към „Дондуков“ 2 и се предложил на държавния глава за бъдещото партийно строителство.

 

Всъщност то отдавна е започнало, издават запознати с делата Радеви, а Пилето имал и друго предимство – топлите си връзки с мултимилионера Данаил Славов – Дидо Дънката. Именно името на мултимилионера като близък до Пилето направило впечатление на президента, тъй като според запознати от „Дондуков“ 2, държавният глава бил напълно наясно, че партия не се прави без солиден финансов гръб, а схемите на съветника му Николай Копринков и останалите неподведени под отговорност съучастници имало да стигнат за масиран градеж на структури и привличане на гладни за власт и облаги членове.

 

Акциите на Пилето сред „червени“ активисти от БСП, които отдавна опитвал да отцепва от столетницата и да примамва в бъдещия проект на президента, също наклонили везните Радев да му гласува доверие, въпреки редица самоинициативи.

 

Пилето пристана на преди това одобрения от Радев Кирил Добрев, който също се раздели със скандал с Нинова и премина към славещите държавния глава и нуждата от нова лява формация на политическия хоризонт.

 

Иво Пилето от години е познат из Варна като личния депутат на Дидо Дънката, който си осигури още един такъв народен представител, но в редиците на ГЕРБ – Славена Точева, позната като рекордьорка по преференции. След като обаче между Дънката и Бойко Борисов настъпи необратим разрив, а вината за това според запознати била на бившия кмет Иван Портних, Точева. изхвърча от парламента, а варненският магнат остана и без градоначалник, тъй като Портних не успя да спечели четвърти мандат.

 

Пилето обаче още се ползвал с покровителството на милионера и топ концесионер в морската столица и бившият „червен“ депутат веднага издал пред благодетеля на кого може Дънката да помогне да финансира нов политически проект, разкриват запознати. Президентът, който от дълго време обяснява как няма да прави партия, всъщност е започнал усилени сондажи, кога точно да я обяви.

 

На Дидо Дънката Пилето разказал съвсем друго, разкриват запознати – структури и организации апокрифно се създават под пълна пара, а недоволни от левицата и дори от партия „Възраждане“ по места се привличат към проекта с кодовото название „Трети март“. Милионите на Дънката пък били добре дошли за новата идея, а след категоричния развод с ГЕРБ, варненският могул трябвало спешно да си търси влиятелни пътища към властта. Настоящият кмет на Варна Благомир Коцев пък публично се гавреше с Дънката по време на предизборната кампания миналата есен и дори му сложи името като колаж на сградата на общината.

Източник: Уикенд, crimesbg.com