Босовете на криптопирамидата Нексо (NEXO) Коста Кънчев и Антони Тренчев, са избягали от България седмица преди мащабната международна полицейска акция, проведена в София на 7 януари.

 

Заради бягството на основните действащи лица в криптосхемата към момента тече вътрешно разследване в МВР заради съмнения, че високопоставени антимафиоти са ги извели от страната.

 

Босовете на NEXO избягали от България с куфар с диаманти

За момента остава неизяснен и въпросът защо Коста Кънчев и Антони Тренчев не са били поставени под постоянно полицейско наблюдение. Неофициално се твърди, че двамата умишлено не са били следени по настояване на английските служби, за да не бъдат подплашени, както и да бъде предотвратен евентуален теч на информация към разследваните.

 

Тандемът се прибира за последно в България в края на септември, м.г.

Това се случва само два дни, след като главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс обяви, че забранява дейността на NEXO на територията на най-богатия американски щат и започва федерално разследване за повсеместни измами за над 93 000 клиенти на криптобанката в САЩ.

 

В Израел и Великобритания също стартира разследване срещу NEXO, след което службите на Острова засичат сложни и многоходови финансови операции – Кънчев и Тренчев теглят средства от криптопортфейла на NEXO и ги пренасочват към свои инвестиционни портфейли. Според твърдението само за последните три месеца босовете на NEXO са източили над 1.5 млрд. долара. Парите са минали за кратко през Швейцария и през офшорна банка на Карибския басейн.

 

През последните два месеца, докато са все още в България, Кънчев и Тренчев купуват огромно количество диаманти и инвестиционно злато, със съдействието на няколко човека, сред които и вносителят на „Ролекс“ за страната. Диамантите са купени от Турция като представител на ювелирната компания Zen diamond специално пристига от Истанбул в София за сключването на огромната сделка.

 

Разследващите пирамидата обаче допускат огромен гаф, който по всяка вероятност се дължи на бъг в системата на Гранична полиция. В края на декември, седмица преди даването на ход на акцията, Тренчев и Кънчев напускат България. Това обаче не е отразено в системата за влизащи и преминаващи границата.

 

Запознати разкриват, че Кънчев е отпразнувал Нова година на Бахамите. Предполага се, че с него е бил и Тренчев. Съществуват съмнения, които до момента не са доказани, че босовете на  NEXO са изведени тайно от страната през сръбската или турската граница, с посредничеството на бившия висш полицай Владимир Петев.

 

Според твърдението, той е показал карта на офицер от ГДБОП и така е предотвратил проверка на личните документи на придружаващите го Кънчев и Тренчев.

Макар и минимална, съществува възможност двамата все още да са в страната и да се укриват.

Рано или късно обаче те ще бъдат открити, предвид факта, че ги издирват най-мощните служби в световен мащаб.

 

Припомняме, че в първия ден след акцията на прокуратурата, Антони Тренчев бе открит от bTV и даде интервю за тях, но часове по-късно телефоните му биват изключени и от тогава няма никаква връзка с него.

Източник: Уикенд