По време на 12-годишното си царуване, бившият кмет на Приморско Димитър Германов превърнал китното морско градче в кочина. Собственици на ресторанти и заведения за бързо хранене по Южното Черноморие разкриват, че именно той стои начело на поредната корупционна схема в Бургаската областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), където заема директорския пост от миналата есен. Потърпевшите са изпратили писмени сигнали срещу Германов и няколко от подчинените му в Комисията за противодействие на корупцията с разкрития, че са им искани подкупи, за да разкрият търговска дейност.

 

Рушветчийската афера с главно действащо лице Димитър Германов се вихри в Бургаската областна дирекция по безопасност на храните поне от началото на месец март, където ресторантьори съдържатели на барове и павилиони за бързи закуски от Бургас, Айтос, Карнобат, Царево, Несебър, Поморие, Приморско, Созопол, Руен и Средец подават заявления за регистрация на нови обекти.

 

От Агенцията по безопасност на храните в Бургас обаче масово отказват да издават разрешителни с разнородни и често граничещи с абсурда мотиви, но не от загриженост към здравето на хората, а заради новоизградена криминална мрежа за рекет на дребния бизнес.

 

„Имам няколко закусвални в Созопол, Царево и Приморско и това лято планирам откриването на нова баничарница в Поморие. От ОДБХ-Бургас обаче ми отказаха регистрация с мотив, че в общинската наредба на Поморие не било изрично уточнено понятието „тестени закуски“, пишело само „закуски“. Трябвало да се обърна към Общината с искане да променят наредбата – тромава процедура, която може да отнеме месеци. Впоследствие ми беше подсказано, че проблемът може да бъде решен и Димитър Германов щял да си затвори очите срещу сумата от 5 000 лева. Гарантираха ми, че ако платя подкупа, няма да подлежа на никакви проверки през целя летен сезон“, разказва търговец от Айтос, развиващ бизнес с тестени изделия по Южното Черноморие.

 

Той отказал офертата, но според думите му десетки други, минали през същата процедура, са се поддали на рекета. Общият брой само на павилионите за бързи закуски по Южното Черноморие надхвърля 5000 обекта – огромна рушветчийска ниша за Германов.

 

Подкупите от баничари и ресторантьори се искат не директно от бившия кмет на Приморско, а от новоназначени от него инспектори в Бургаската областна дирекция по безопасност на храните. Споменават се имената на д-р Христова и на жена, представяща се само с малко име – Миглена. Двете служителки в ОДБХ-Бургас изпращат желаещите да платят подкуп в ресторант „Замъка“ в бургаския парк „Велека в ж.к. „Изгрев“.

 

Парите се прибират от мъж на име Милен, който след получаването на исканата сума звъни по мобилно приложение на Димитър Германов с реплика парола: „Човекът ми предаде цялата документация!“.

 

Ресторант „Замъка” се стопанисва от дружеството „Юпитер 2015“, собственост на Милен Янков Георгиев, дългогодишен сервитьор от Бургас. Той е съпруг на Мария Георгиева, дългогодишен секретар на Община Приморско и дясна ръка на бившия кмет на морското градче Димитър Германов.

 

След като миналото лято Германов позорно избяга насред библейския потоп на юг от Бургас, за да спасява караваната си за 80 000 лева на къмпинг „Градина“ и яхтата си, закотвена в Созопол, пропускайки да обяви частично бедствено положение в Приморско и оставяйки градчето на милостта на природата, местните въстанаха срещу него. Заедно с Германов от Приморско си тръгна и главният секретар на общината Мария Георгиева, която за назидание на местните жители изтри всички файлове от служебния си компютър, на практика ликвидирайки 12-годишна история на дерибейството на местната власт. Димитър Германов беше устроен на работа като директор на Областната дирекция по безопасност на храните, но опитът му да назначи на престижен пост в ОДБХ-Бургас приближената си Мария Георгиева не се увенча с успех заради липсата и на квалификация и образователен ценз.

 

Въпреки това Мария Георгиева и съпругът й Милен нямат поводи за безпокойство от финансово естество – още през 2019 г. те броиха 350 000 евро за покупката на ресторант „Замъка“, разположен на входа на градския парк „Велека“ в бургаския квартал „Изгрев“. След мащабен ремонт за стотици хиляди левове днес заведението е с капацитет от близо 200 места, а четирите му зали почти винаги са препълнени. До този момент нито Антикорупционната комисия, нито прокуратурата в Бургас са се поинтересували с какви пари е купен и отворен ресторантът.

Неофициално се твърди, че половината от заведението е собственост на бившия кмет на Приморско Димитър Германов, а „Замъка“ служи и като явка за рушветчийските схеми в ОДБХ-Бургас.

 

Същият посредник Милен е сочен като черния касиер на Димитър Германов и в схема за рекетиране на ресторантьори и рибари от Бургас и региона. През последния месец заведенията за  хранене в морския град, както и продавачи на прясно уловена риба от

пазара „Краснодар“, са подложени на масови проверки от Бургаската агенция по безопасност на храните, като написаните актове за установяване на административни нарушения са над 120 на брой.

 

Дни след наложените глоби и дори предписания за затваряне на никои от санкционираните обекти на росторантьорите и търговците на риба се предлага годишен абонамент срещу бъдещи проверки, който започва от 1000 лв. и достига до 5000 лв. в зависимост от категорията и оборота на бизнеса.

 

Трета бозотказно действаща рушветчийска схема под опеката на Димитър Германов в Бургаската областна дирекция по храните е по изпълнението на европейска директива всички бизнеси, свързани с преработка и продажба на странични животински продукти, да осигурят тяхното унищожаване. Стандартната практика е ресторантьорите да сключват договори с лицензирани дружества за събиране, съхранение, унищожаване и преработка на странични животински продукти.

 

„Откакто Димитър Германов беше назначен за началник на ОБДХ-Бургас, стотици ресторанти в

морския град и по Южното Черноморие сключиха фиктивни договори с една определена фирма за събиране на отпадъци, която е неофициална собственост на бившия кмет на Приморско.

Сключването на договор ти гарантира безоблачна работа през летния сезон“, разказва съдържател на малък семеен ресторант в Ахтопол.

 

Според запознат от Министерството на земеделието и храните министър Кирил Вътев лично е бил информиран за корупционните практики в Бургаската агенция по безопасност на храните и се планира освобождаването на Германов от длъжност и връщането на предишния директор д-р Георги Митев, определян от мнозина като най-успешния началник на ОБДХ-Бургас за последните десетилетия. Миналата есен обаче Митев беше принуден да напусне поста си, за да бъде устроен на работа проваленият кмет на Приморско Германов.

Източник: Уикенд, crimesbg.com