Лишаване от заплата, забрана за влизане в кафенета - това са само малко част от мерките за ваксинация срещу Covid-19

Не искате да се ваксинирате срещу коронавирус? Тогава се подгответе да останете без заплата. Драконовски ограничения бяха наложени в редица държави, за да се принудят част от гражданите да се ваксинират принудително. Вижте петте най-драстични акции в света срещу "антиваксърите", както вече наричат всички инакомислещи и у нас.

1. Без ваксина няма заплата

Франция, Словения и Латвия определено са предприели едни от най-драстичните мерки, за да принудят населението да се ваксинира. Ако служител от частния или държавния сектор откаже ваксинация, то той бива изпращан в принудителен неплатен отпуск до шест месеца. Макрон вече заплаши дори здравните работници, че ще въведе масови уволнения, ако не се ваксинират. В Словения правителствените действия предизвикаха бунтове по улиците на Любляна. В Латвия също.

2. Кафе във Виена само с ваксина

Ако искате да пиете кафе в Австрия, задължително трябва да имате сертификат за ваксинация. Населението на страната е под заплаха да излезе от контрол ситуацията с Covid-19. Затова и всяко малко нещо, което е свързано с ограничаване на действията на неваксинираните се прилага, без оглед на ограниченията. Безопасността е на първо място.

3. До 1500 евро глоба в Италия, ако не сте ваксинирани

Италия определено чупи рекорди. Всички заети лица трябва да се ваксинират, иначе подлежат на глоба в размер до 1500 евро. Страната въведе тези крайни ограничения след поредното избухване на коронавирус. При първата вълна, Италия бе най-засегната от пандемията. Сега ситуацията отново се повтаря. Всички служители там трябва да имат сертификат за ваксина, тест, че са преболедували коронавирус или становище от лекаря, защо не могат да се ваксинират.

4. Задължителна ваксинация в САЩ от 4 януари

В САЩ и в момента съдят Джо Байдън заради опитите му да въведе задължително ваксиниране, но след 4 януари това ще стане абсолютно неизбежно. Президентът подписа нов акт, в който е вписано, че ваксинацията е абсолютно задължителна. И настоя цялото население да се ваксинира. [caption id="attachment_684540" align="aligncenter" width="300"]Без ваксина няма заплата сн. Flickr Без ваксина няма заплата сн. Flickr[/caption]

5. Искате работа? Само срещу ваксина!

Хърватия, Германия и Унгария въведоха твърди мерки за ваксиниране на всички служители. Всеки, който иска да работи или да кандидатства за позиция в публичния или частния сектор трябва да има сертификат, че се е ваксинирал или ще се ваксинира. В краен случай условието е преди постъпване на работното си място новият служител задължително да се боцне. Иначе колкото и да е компетентен няма да бъде нает, пише Flash.