Според последната имуществена декларация на градоначалника на Пловдив Здравко Димитров – Зико, той има едва 7 362 лв. на влог. Неговата съпруга не е обявила и стотинка спестявания.

 

Единствените му доходи са кметската му заплата, която е в размер на 3 500 лв., докато съпругата му Меглена Димитрова не може да се похвали дори и с това. За цялата година тя е успяла да си докара с работа едва 5 358 лв.

 

Бедният пловдивски кмет вдига хотел за чудо и приказ

Преди да влезе в политиката Зико върти частен бизнес – собственик е на един от най-елитните ресторанти в града.

 След като бива избран за градоначалник е принуден да прехвърли акциите от фирмата на съдружника си. Скоро след това „Родопи трейд“ 2002 влиза в черния списък на НАП заради неплатени данъци. Към днешна дата те вече са в размер на десетки хиляди левове и все още не са погасени.

 

Вероятно всеки би повярвал, че в политиката стават чудеса, предвид спестяванията на Зико и в същото време налетите милиони в бетон.

Неслучайно избирателите смятат, че всеки, който се докопа до висок пост става милионер за една нощ.

 

Освен това по стара традиция в мандата на Зико избухват не един и два шумни скандала, свързани с харчене на общински пари. Само за ремонта на стадиона на футболния „Ботев“ потънаха над 30 млн. лв., а резултатите са повече от потресаващи. След като феновете възроптаха и заплашиха с протести, градоначалникът ги успокои, че ще поиска още 20 млн. от държавата, за да довърши ремонта.

 

Разбира се строежът на кметския хотел няма подобни проблеми. От инвестиционните табели на обекта става ясно, че инвеститор е фирма „Ротана 1“, която е собственост на съпругата му Меглена. Фирмата е със скромен капитал от 100 лв., които няма как да стигнат за строеж на пететажен хотел. Съмнителен е и фактът, че финансирането е дошло от големите фирмени печалби.

 

Като предмет на дейност фирмата е записала производител на селскостопански стоки, но далеч не може да се намери информация, че тя е мощен производител на такива, за да изкара нужните пари за строежа.

Хотелът трябва да е готов до есента, когато изтича и мандатът на Здравко Димитров като кмет на Пловдив. Неотдавна Бойко Борисов лично обяви, че няма да издигне Зико за нов мандат.

 

Партийни активисти издават, че причината са множеството скандали по време на мандата му. Чашата преляла при скандала с Пловдивския панаир, който без малко да бъде овладян от олигарха Георги Гергов под носа на Зико и чиновниците му.

 

Запознати обаче издават, че Димитров няма никакви намерения да приключва с политиката. Според мълвата той ще се включи в кметската надпревара през есента като независим кандидат, подкрепен неформално от Гергов.

Източник: Уикенд