Експерти се шегуват, че не съществуват никакви пречки при ротация на правителството да се състави нов кабинет, изцяло от македонци с български паспорти. След промените в Конституцията, според които министри и депутати могат да стават и хора с двойно гражданство, това е вече напълно допустимо, поне на теория. През годините неведнъж са излизали материали с подробно описани схеми и имена на забърканите в тях видни наши политици, които станаха милионери в евро от продажбата на български лични документи. Така че в Скопие вече имаме готов набор от такива лица с двойно гражданство.

 

Тук не говорим за онези хора от Северна Македония, които са извадили документите на предците си, които доказват, че сме една кръв. Любопитни са политиците, собствениците на медии, журналистите, които не се свенят да очернят всичко, свързано не само с България, но и с интеграцията на Македония към Европейския съюз.

Иначе казано, официално са българофоби, но кътат в джоба си българска лична карта и задграничен паспорт.

 

Например Антонио Милошоски, който е зам.-председател на ВМРО-ДПМНЕ, е бивш министър. Да отбележим, че въпросната партия се смята от анализаторите в Европа за основен инструмент на сръбското влияние и руската пропаганда в Македония. Самият Милошоски пък е един от най-важните в тази партия и дори се очаква при изборна победа, която е почти "1 сигурна през следващата година, той да стане външен министър на съседите.

 

Това обясни Виктор Стоянов, който е шеф на Фондация „Македония“. Антонио Милошоски е получил български паспорт преди много години. Тогава дори е известен като Антонио Бугарчето, понеже бил пламенен защитник на всичко: българско. „Убеждавал е сънародниците си, че са свързани с България, дори заради това е имал и сериозни проблеми – разказва Виктор Стоянов. След това обаче е преобърнал позицията си, вероятно за пари и под сръбско влияние. Сега дори твърди абсурдни неща, обявява се против преговорната рамка на Северна Македония с Брюксел, лъже, че тя ще бъде променена, въпреки че от ЕС са категорични, че това не може да се случи.”

 

Българофоби в Скопие късат наши паспорти

Александар Пандов

Друг официален критик на „всичко българско и родно”, но пък с наш паспорт, е и Александар Пандов. Той е шеф на т.нар. „Патриотски институт на ВМРО-ДПМНЕ”. И докато в Скопие се изказва негативно срещу България, в същото време внася македонски кетчуп и майонеза през борсата в „Слатина“, „Не разбирам защо прокуратурата не се сезира и не провери неговите антибългарски изказвания, които създават буквално етническа нетърпимост" - пита се Виктор Стоянов.

 

С български паспорт от години е и Тало Груевски, бащата на бившия премиер Никола Груевски, който избяга от Македония и от години се крие при Виктор Орбан в Унгария. Груевски-син е известен с антибългарските си изказвания и позиции, а баща му по времето на Югославия е бил съветник на комунистическия лидер на Македония – Лазар Колишевски. Тало Груевски при цялата антибългарска политика на сина си, обаче не се е посвенил да извади българските си корени и така да се сдобие с наш паспорт.

Друга важна клечка от Скопие, която хем има наш паспорт, хем говори против България, е Александар Николоски. Той е родом от Охрид и е зам.-председател на ВМРО-ДПМНЕ. От македонските политици, които се подвизават в Брюксел, Николоски най-често се изказва пред Парламентарната асамблея на Европа. „Той е прословут с острия си език на омраза срещу България, включително е правил предложения страната ни да бъде изключена от Европейския съюз понеже имало дискриминация на македонците“, обяснява Виктор Стоянов.

 

Българофоби в Скопие късат наши паспорти - Снимка 2

Александар Николоски

Преди време Николоски развиваше и идеята, че в Албания няма българи, имало само македонци. Неотдавна ръководството на Европейската народна партия категорично се е разграничило от неговите изявления, дори му е било забранено да се изказва от името на партията.

 

Друг рупор на антибългарската пропаганда е и Петър Богоевски, съветник в македонското военно министерство. В социалните мрежи той активно громи България и българите. „Ние, македонците, сме ви надминали културно с помощта на Константинопол, наложили сме ви старославянския език, християнизирали сме ви на този език и сме унищожили българския ви език около XI век чрез Охридската архиепископия!" – пише господинът и това е сред „по-приличните” му като лексика изявления. Срещу него прокуратурата вече води разследване заради реч на омраза.

 

През 2018 г. усилията на собственика на телевизия „Канал 5“ Емил Стойменов и шефа на Агенцията за аудио и аудиовизуална медия, което е аналог на нашата СЕМ, Зоран Крайчевски, да се сдобият с български документи, бяха описани подробно.

С помощта на покойния вече Красимир Узунов, приживе собственик на агенция „Фокус”, те само за един ден – 14 май 2018 г., бяха кандидатствали, преминали интервюто пред служители на Агенцията за българите в чужбина, които им дошли на крака в Министерството на правосъдието, и на секундата получили удостоверения за български произход. Тази процедура за простосмъртните граждани обикновено се точи около 9 месеца. В същото време „Канал 5“ е с антибългарска насоченост, казват запознати, е двамата новоизлюпени българи не крият антибългарските си позиции.

 

Сред известните аферисти, притежател на втори български паспорт, при това още през 2005 г., е и соченият по онова като най-богат македонец Орце Камчев. Известно е, че у нас той стои зад болниците „Токуда” и „Сити клиник" и веригата „Т-маркет“, а в Северна Македония е известен като „касичката на Никола Груевски“. Преди време Камчев попадна в черния списък на финансовото министерство на САЩ. Оказа се също, че докато върти успешния си бизнес в България, той е участвал активно в дестабилизирането на Западните Балкан, както  официално бе посочено в документа на Министерството на финансите в САЩ. Бизнесменът щедро е финансирал и лидера на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски, който на свой ред денонощно плаши народа в Северна Македония с „бугарски диктат“ и „“

бугарски фашизам“.

 

В същия „черен списък“ на САЩ е Кочо Ангушев, другият най-богат бизнесмен, също близък до ВМРО-ДПМНЕ. Той е бивш вицепремиер по времето на Зоран Заев, за когото от години се знае, че има български паспорт. 3аев обаче, казват запознати, също се очаква много скоро да попадне в радара на финансовото министерство на САЩ заради корупционни схеми.

 

Приживе проф. Божидар Димитров твърдеше, че над 50 министри и зам.-министри от Скопие имат и български паспорти. Те скоро едва ли ще станат депутати и управници у нас, но пък с наши документи успешно могат да щъкат по света. А ако България обяви имената на онези македонци, които са се сдобили и с българско гражданство, в Скопие навярно ще последва ураган, казват запознати и допълват, че това ще се случи съвсем скоро.

 

В края на септември евродепутатът Андрей Ковачев пръв заяви, веднага след като мина на първо четене Законът за българското гражданство, че ще бъде публикуван списъкът на 120-те хил. македонци, които са се подсигурили и с наш паспорт. След като въпросният закон мине и на второ четене, а това се очаква скоро да стане, списъкът най-после ще види бял свят. Може би тогава някой от тези новоизлюпени наши съграждани най-после ще спрат да злословят срещу втората си родина.

Източник: Уикенд, crimesbg.com