Началникът на Апелативна прокуратура във Варна Владимир Чавдаров, който стана мишена на безпрецедентна акция на Софийската градска прокуратура заради секретно досъдебно производство за корупция, си е поискал подкуп от 20 хил. евро дори от действащия варненски кмет Иван Портних. Градоначалникът е сред свидетелите срещу прокурор №1 на Варна, ожали се, че високопоставеният магистрат им е искал пари срещу уреждането на дела.

 

В сряда по обяд командировани от София прокурори и полицаи щурмуваха и обискираха служебния кабинет на Владимир Чавдаров в Апелативната прокуратура във Варна, а при претърсвания на имоти, собственост или ползвани от Чавдаров, разследващите са открили и иззели внушителен боен арсенал – близо 300 незаконно притежавани патрони за автомат „Калашников“ и за бойни пистолети.

 

Апелативният прокурор Владимир Чавдаров забатачвал делата срещу Веселин Марешки

От служебната каса на апелативния прокурор пък бяха иззети 50 хил. евро и 20 000 лева. До момента не е изяснен произходът на средствата, както и защо Чавдаров не ги е посочил в годишната си декларация пред Инспектората на Висшия съдебен съвет. Липсват официални данни от Софийската прокуратура колко са жалбите за корупция, постъпили срещу обвинителя от Варна.

 

Според запознати, разследването за корупция срещу Владимир Чавдаров е тръгнало преди месец, след като варненският кмет Иван Портних е сигнализирал в КПКОНПИ, че апелативният прокурор му е поискал подкуп от 20 000 евро във връзка със спукана фекална тръба във Варненското езеро. Портних е с повдигнато обвинение по чл. 352 ал 1 от Наказателния кодекс за допускане на замърсяване в териториалните или вътрешните морски води, което ги прави опасни за хората. Срещу градоначалника се води и друго досъдебно производство.

 

Съвсем наскоро – в началото на месец юни, кметът Иван Портних беше разпитван в следствения отдел на Окръжна прокуратура – Варна заради фекалната тръба и тогава мнозина коментираха, че разпитът му е част от избухналата война между тогавашния главен прокурор Иван Гешев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, породена от заявката на Бойко за смяната на главния прокурор и промени в Закона за съдебната власт.

 

Варненският апелативен прокурор Владимир Чавдаров е част от най-близкото обкръжение на предсрочно освободения главен прокурор Иван Гешев, той беше сред малцината, които открито заеха страната на Гешев при избухването на зрелищния конфликт между обвинител №1 и заместника му Борислав Сарафов. Заради това мнозина в морската столица смятат, че Сарафов стои зад акцията срещу Чавдаров.

 

Неофициално се твърди, че откритите 140 000 лева в служебната каса на Чавдаров са били приготвени за учредената наскоро партия на Гешев „Справедливост за България“.

 

Обвиненият в корупция Владимир Чавдаров е с над 27-годишен юридически стаж, започвайки кариерата си като военен следовател. После е военен прокурор в София, а през 2005 г. оглавява Военната прокуратура във Варна. От 2010 г. до 2018 г. Чавдаров беше окръжен прокурор на морския град, а през 2018 г. Висшият съдебен съвет го избра за административен ръководител на Апелативната прокуратура във Варна, въпреки че първоначално кандидатурата му беше обявена за недопустима.

 

Любопитен детайл е, че Чавдаров беше предложен за прокурор №1 на Варна от члена на ВСС Йордан Стоев – същият, който Иван Гешев беше привикал и записал нерегламентирано в резиденцията си и пред когото беше обещал да се оттегли тихомълком от поста „главен прокурор“.

 

Владимир Чавдаров открай време се ползва с репутацията на безскрупулен рушветчия, а във Варна прозвището му е Големия рушвет, разкриват запознати от морската столица. Заради това някои се съмняват, че Чавдаров е поискал само 20 000 евро подкуп от Портних. Разправят, че тарифата на апелативния прокурор за прекратяване на досъдебни производства и уреждане на дела започва от 100 000 евро.

 

„Чавдаров отдавна е милионер от подкупи – само строителните предприемачи са му броили няколко милиона лева рушвети през последните години“, подмятат във Варна. Смята се, че сред големите клиенти на апелативния прокурор е бил пътнотранспортният бос Велико Желев, усвоил почти 100 милиона лева за изграждането на булевард „Васил Левски“ във Варна.

 

Булевардът се прочу с „елипсовидното кръгово“ и с наводнението след първия проливен дъжд. Макар да беше сезирана за възможни злоупотреби и разхищение на средства още през 2018 г., прокуратурата във Варна така и не повдигна обвинение за най-скъпата пътна отсечка в Европа, излязла по около 29 млн. за километър на данъкоплатците. Във Варна се шушука, че Чавдаров е играл ключова роля и в забатачването на делата срещу фармацевтичния бос и политик Веселин Марешки.

 

Според запознати сред разпитваните по  разследването срещу Владимир Чавдаров е бил и варненският бизнесмен със сенчеста репутация Даниел Славов – Дидо Дънката. Ден преди акцията срещу Чавдаров, Дънката е бил държан повече от 4 часа в БОП – Варна. Славов е бил разпитван дали е подарил просторен апартамент от 124 кв. м. в новопостроена от него сграда в морската столица на приближена до Чавдаров дама, но по време на разпита е отрекъл да е плащал подкупи на апелативния прокурор на Варна.

 

Образуваното срещу Владимир Чавдаров разследване за корупционни действия вероятно ще предизвика уволнението му на предсрочно заседание на Висшия съдебен съвет, прогнозират познавачи на съдебната система. Любопитен детайл е, че само преди година Чавдаров беше избран за член на ВСС от прокурорската колегия. Новият Висш съдебен съвет обаче още не е встъпил в длъжност, тъй като политиците не са попълнили квотата си от магистрати.

Източник: Уикенд