Ангел Бончев успя да постигне своето, като спечели делото срещу фондация „Утре за всеки“

Съдебната сага около дарението в размер на 157 000 евро, която се развиваше цели две години, приключи в полза на Ангел Бончев, пише „Правен свят“. През 2008 г. сумата бе оформена като дарение за фондацията от бившия шеф на футболния „Литекс“, но всъщност за никого в страната не бе тайна, че това е откупът за похитената от „Наглите“ Камелия Бончева. Тя не издържа на стреса и по-късно се разболя от рак и почина. По жестоката ирония на съдбата, точно тази фондация прокламираше, че помага на болни от рак. Ръководството й не пожела да върне парите и след разкритията в процеса срещу бандата похитители, затова бизнесменът заведе дело срещу тях.

[caption id="attachment_261755" align="alignleft" width="300"] Ангел Бончев едва ли ще види парите си[/caption]

Фондацията ще трябва да върне на дарителя сумата, понеже върху него е бил упражнен натиск, потвърди решението на първата инстанция Върховният касационен съд. Спорният момент в делото се оказа разминаването в датите, когато е освободена от похитителите Камелия Бончева и банковия превод. „Утре за всеки“ до последно държаха на своето, че понеже съпругата на бизнесмена е освободена на 30-ти юли, а парите се появяват в сметките им на следващия ден, дарението му е израз на свободна воля. Трябваше да изминат две години, за да се приеме за доказателство едно просто банково извлечение, което доказва очевидното и известно на всички.

Съдът задължи „Утре за всеки“ да върне парите, като плати и разходите по делото, но според преобладаващото мнение и коментарите в нета, бившият футболен шеф ще си остане само с моралното удовлетворение. Ангел Бончев едва ли ще види парите си, отдавна „усвоени“ от фондацията, която формално няма собственост.