Седем години сред като фирма на един от най-големите длъжници на НАП Николай Галчев беше избрана да ремонтира Националния дворец на културата за цели 16,5 млн. лв. по повод европредседателството, величествената сграда буквално се руши отвътре заради калпави строителни дейности. За това алармираха наши източници от Министерството на културата. По думите им, освен безбожно скъп, ремонтът най-вероятно бил извършен през куп за грош и така всеки път, когато там предстоял голям концерт или международен форум, държавата на ново трябвало да излива един кош с пари за “ремонт на ремонта”.

 

“Нито е хубаво, нито е готово. НДК никога не е бил в по-окаяно състояние отвътре. Калпави ВиК връзки, инсталация, която гърми и мига като дискотека, а за капак ръководството трябва да наема външни изпълнители да замазват гафовете на Галчев”, изплака служителка от Националния дворец, която е потресена при какви условия й се налага да работи.

Припомняме, че през 2017 г. ремонтът на НДК бе възложен на “Галчев инженеринг” ЕООД. Не е случайно, че името хем е същото като на отдавна известната в бранша Галчев инженеринг груп, хем е различно. Причината е, че фирмата, която прочу пиринския строителен олигарх Николай Галчев, е изпаднала в огромни задължения към НАП и не само към данъчните. Двама съдии-изпълнители, които работят по случая, тъй като немалко – по-точно 56 подизпълнители си търсят неизплатени пари, имат справка от НАП от 2015 г., която показва 1 345 000 лв. задължения. След седмица ще имаме информация за задълженията в този момент. Най-вероятно те са прехвърлили 1,5 млн. лв. 

 

Елементарна проверка в ДАКСИ сочи, че милионният длъжник е тясно свързан с изпълнителя на ремонта на НДК Галчев инженеринг ЕООД. И в двете фирми управител е съпругата на боса Николай Галчев – Марияна Василева Галчева, която е и собственик на Галчев инженеринг ЕООД.

 

На 23 януари 2024 г. Николай Галчев и фамилията му пък влязоха в полезрението на Европрокуратурата - този път за източване на пари от ремонта на Младежкия дом в Дупница. “Разследване под надзора на европейски делегиран прокурор тече във връзка с проекта за ремонта на Младежкия дом в Дупница. Става дума за източени милиони левове от “Галчев Инженеринг” Благоевград. То се води за това, че определена част от парите бяха арогантно откраднати, а сградата, която е архитектурна ценност, бе съсипана. Според мен става въпрос за сума около 1 млн.”.  За това информира областният лидер на “Граждански блок” за Кюстендил Росен Тимчев на пресконференция в началото на годината. Той подчерта, че не знае подробности, но все пак е ясно, че европейската прокуратура е изискала информация.

 

На крак били и родните институции. Със случая се занимавали в Главна дирекция “Национална полиция” и ГДБОП. „Доколкото ми е известно, в екипа няма нито дупничани, нито хора от област Кюстендил. Ясно е защо казвам това. Надявам се, че там ще има скорошно развитие. С Младежкия дом станахме не само национално, но и европейски известни. За европейските пари ще се търси отговорност и то на друго ниво. Тя вече се търси. За националните ще видим.“, обобщи Тимчев.

 

Както е известно, ремонтът стартира през пролетта на 2021 г. Изпълнителят даде заявка, че ще извърши заложените дейности за 6 месеца. И днес обаче обектът не е завършен. А междувременно от 2 178 883 лв. сумата по проекта набъбна до 2 824 024 лв. Последно през ноември ОбС взе решение общината да изтегли 920 000 лв. от фонд ФЛАГ за финансиране. От заложената сума от 2 824 002.74лв. безвъзмездната финансова помощ е 1 690 500.00 лв. и съфинансиране е 1 133 520.74 лв., осигурени чрез „Фонд за устойчиво градско развитие“. Към ноември беше съобщено, че разплатените средства в частта, финансирана с безвъзмездна финансова помощ, са в размер на 760 725,05 лв. Остатъкът за разплащане от този източник на финансиране е в размер на 929 774,95лв. Разплатените средства по отношение на другия източник на финансиране са в размер на 501 222,88лв. Неразплатеният остатък е в размер на 631 301,87 лв.

 

До къде е стигнало разследването и кога строителния бос Николай Галчев ще понесе отговорност, оставаме в очакване. До тогава стискаме палци някоя сутрин залите в НДК да не осъмнат с кофи и легени, събиращи дъждовната вода, стичаща се от прокапалите покриви. И разбира се - някой невинен гражданин да не бъде разтресен от токов удар докато се наслаждава на поредното културно мероприятие, организирано там.

Източник: crimesbg.com