Съревнование между ГЕРБ и служебното правителство как да бъдат намалени скандално високите цени на бензина и дизела върви от няколко седмици. Както е ясно, почти 100% от продаваните у нас горива са произведени от „Лукойл Нефтохим Бургас”, собственост на руската „Лукойл”. Нефтът, преработван в рафинерията.

 

След началото на войната в Украйна и отказа на повечето страни по света да купуват тамошна суровина, петрола от Сибир се продава с отстъпка между 30 и 40% спрямо борсовите цени. При подобно намаление, би трябвало българските горива да са сред най-евтините в Европа.

 

Да, ама не. Сравнение с официалните данни на ЕС показва, че цените на българските бензин и дизел са доста по-високи от съседните ни държави, чиито рафинерии купуват петрол без отстъпка.

 

Ценовата преса далеч не е от сега. Години наред експерти и представители на бизнеса алармират, че „Лукойл” брутално злоупотребява с монополното си положение, надувайки до безобразие цените, които без малко да стигнат космическите 4 лева.

 

Опитите за реакция от държавата започнаха едва от няколко седмици. От ГЕРБ се заканиха да внесат в парламента закон, с който „Лукойл” да плаща по 1 лев за всеки продаден литър гориво и след това средствата да се използват за компенсации на шофьорите.

 

За да не остане назад, служебното правителство обяви намерение да обложи с извънреден данък свръхпечалбите на бургаската рафинерия. Събраните пари също трябва да се използват за подпомагане на шофьорите, вместо отстъпката от 25 стотинки да се плаща от бюджета.

 

И двете предложения все още са само на думи, но според експерти е напълно възможно най-после да се озапти обира на руснаците. Друг е въпроса защо това не е направено по-рано.

 

 

Все пак държавата и до момента е собственик на златна акция в рафинерията, която дава възможност да се упражнява контрол и налага вето върху важни решения в дружеството. Включително и върху хитрите схеми с офшорки, които позволяват на руската „Лукойл” всяка година да източва стотици милиони от печалбата на бургаската рафинерия.

 

За да не сме голословни, ще уточним, че за последните 15 години „Лукойл Нефтохим Бургас” е все на огромна загуба. Едва миналата, руснаците благоволиха да обявят положителен резултат от 75 млн. лева, който за милиардните им обороти е наистина смешен.

 

Отговорност за толериране на наглата схема носи представителя на държавата в управлението на рафинерията, оправдават се служебния кабинет. Енергийният министър припомни, че през 2017 г. за държател на златната акция е назначен Красимир Първанов.

 

Оказва се, че през целият си престой като член на надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас”, Първанов не е изпратил нито един доклад или сигнал за ставащото в рафинерията до министерството на енергетиката, въпреки че има задължението да представя тримесечни отчети. Както можем да предположим, Красимир Първанов едва ли е пропускал да си взема огромната заплата от рафинерията.

 

Бездействието на назначената от ГЕРБ калинка не е изненадващо. Все пак той няма и грам опит в петролния бизнес, припомнят експерти.

 

Изборът на Красимир Първанов за представител на държавата в „Лукойл Нефтохим Бургас” става малко след като става заместник-министър на енергетиката. Назначението му, за което изрично настоява лидера на НФСБ Валери Симеонов, моментално предизвика скандал и протести от бизнес организации.

 

В специално писмо до премиера Борисов и енергийния министър Теменужка Петкова те написаха: „Не може да останем безучастни към назначаване на човек с лоша репутация и коментирани зависимости в енергийните среди”.

 

Бизнес организациите припомниха и печалните последици за държавата в периода 2010-2011 г. когато Красимир Първанов ръководи НЕК. Именно той е човекът подписал фаталния анекс №12 към договора за строителство на АЕЦ „Белене” с „Атомстройекспорт”. Първанов сключва споразумението, без да има специално разрешение от тогавашния ресорен министър Трайчо Трайков.

 

В случая не става дума за поредното документче. С подписа на Първанов, НЕК окончателно се ангажира да поръча на руснаците реакторите за „Белене”. По-късно „Атомстройекспорт” използва именно този анекс като ключов аргумент за завеждане на арбитражното дело в Женева.

 

Резултатът от него е ясен. Националната електрическа компания бе принудена да плати на руснаците 1,2 млрд. лева, за два никому ненужни ядрени реактора, които и до днес ръждясват в някой склад.

 

След като стана ясно, че Първанов е сложил тайно подписа си под скандалния анекс, избухна огромен скандал и Бойко Борисов го уволни от поста. Мястото му начело на НЕК бе заето от друг виден кадър с профил на типична калинка – някогашният продавач на закуски Валентин Николов.

 

Малко след уволнението на Първанов, лъснаха и други наследени сюрпризи. Оказа се, че като шеф на НЕК той дал разрешение за строителството на хиляди мегавати слънчеви и вятърни централи, които впоследствие доведоха до финансов колапс в енергетиката.

 

Договорите с частните фирми им гарантираха, че Националната електрическа компания ще изкупува произведения от тях ток в следващите 20 години, на цени десетки пъти над пазарните. Милионите от своя страна се плащат от фирми и граждани, чрез сметките им за електроенергия. 

 

Както можем да се досетим, сред възползвалите се от златната мина няма случайни хора. Каква изненада, сред уредилите се с десетилетни договори и гарантирани огромни печалби на гърба на всеки потребител се оказаха синът на Красимир Първанов – Петър, и негови съдружници. Чрез свои фирми те успяват скоростно да построят няколко фотоволтаични централи и сключат договор с управляваната от татко Красимир държавна компания.

 

За капак на всичко при откриването на един от соларните паркове официален гост е именно Красимир Първанов като изпълнителен директор на НЕК, става ясно от публикации по темата. От това по-явен конфликт на интереси, здраве му кажи.

 

До момента обаче не се е чуло, таткото да е санкциониран. Няма и информация от Първанов да се е заинтересувала и прокуратурата, заради анекса с руснаците за „Белене”. Единственото последствие от действията е уволнението му като шеф на НЕК през 2011 г.

Скоро след това, захранените с държавни милиони слънчеви централи се озовават директно в негови ръце. Други пък са продадени с впечатляваща печалба.

 

Днес апатичния представител на държавата в „Лукойл Нефтохим Бургас” притежава два от парковете – ФЕЦ „Бойница 1”, за която в миналото са подавани сигнали, че ежедневно произвежда повече ток от мощността на слънчевите си панели, и ФЕЦ „Гюргич – 4”. С печалбите скандалният енергетик успява да си накупи куп къщи, парцели и апартаменти в цялата страна.

 

Колкото и да изглежда странно, но именно имотните сделки, а не биографията му стават повод за уволнението на Красимир Първанов като зам.-министър на енергетиката. Неговото име цъфна в разразилият се през 2019 г. скандал „Апартаментгейт”.

 

За Първанов се разбра, че си е пазарувал апартамент от 150 кв.м. заедно с два гаража на цени в пъти под пазарните. Продавач във всеки от случаите е фирма, за която се твърди, че се е облагодетелствала от специално гласувана малко преди това законова поправка.

 

Разразилият се скандал коства поста на Красимир Първанов в министерството, но вероятно за компенсация тогавашните управляващи го оставят като представител на държавата в „Лукойл Нефтохим Бургас“.

Източник: narod.bg

Аферист от ГЕРБ проспал обира на „Лукойл” с цените на бензина, защо ли?