Бъдещето на България буквално е подложено на геноцид – единствената болница у нас, в която специализиран екип извършва животоспасяващи кардиологични операции на деца, от 2 седмици не работи заради липса на консумативи от натрупани огромни задължения, споделя гневен медик.

 

„Вече две седмици операции в детската кардиология на МБАЛ „Национална кардиологична болница” няма. Интервенциите, често животоспасяващи, не се извършват, защото ръководството е инкасирало 9 млн. лева борчове”, не скри източникът в бяла престилка.

 

Според информацията към момента огромната сума е потънала във фиктивни ремонти…

 

МБАЛ „Национална кардиологична болница” – най-добрата специализирана болница за диагностика и лечение на сърдечно-съдови заболявания. Така е представено лечебното заведение в София, ситуирано на ул. Коньовица 65– единственото място у нас, където се оперират деца със сърдечни проблеми. Само дето от 2 седмици не се оперира, защото… няма пари.

 

И понеже бездействието буквално убива децата на България, работа на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) е да влезе в медицинското заведение и да установи къде са потънали парите и защо поставяме в риск живота на българските деца. Което пряко касае националната сигурност.

 

Последната официална информация от МБАЛ „Национална кардиологична болница” е от края на 2023-а и гласи, че списъкът с чакащи деца е прекалено дълъг – поне 250.

 

Поради липса на материали, обаче, оперативният екип втора седмица не работи. В болницата дори се говори за затваряне на отделението. Проблемът е, че специалистите от екипа, извършващ оперативната намеса, няма аналог в България. И лъч надежда – засега медиците-виртуози остават у нас, въпреки многото предложения да започнат практика в чужбина.

 

„Мерки за оздравяване на болницата, смяната на ръководството и пълен одит на финансовото състояние трябваше да бъдат извършени от вчера за днес, утре може да е късно”, завършва запознатият със ситуацията.

 

Проверката ни показа, че Националната кардиологична болница e еднолично акционерно дружество със 100 % държавна собственост.

Управлява се от Съвет на директорите, който се назначава от министъра на здравеопазването.

 

Управление

Изпълнителен директор – Росен Ванев Петков

 

Зам.-директор лечебна дейност – д-р Ивайло Ваклинов

 

Зам.-директор научна дейност – проф. д-р Елина Георгиева Трендафилова-Балтаджиева

 

Зам.-директор административна дейност – Мария Димитрова

 

Главна медицинска сестра – Христинка Стоянова

 

Съвет на директорите

Председател на Съвета на директорите – проф. д-р Валентин Говедарски

 

Заместник-председател на Съвета на директорите – Светла Цветанова Здравкова – Нинова

 

Член на Съвета на директорите – Росен Ванев Петков

 

Това са хората, с които ДАНС трябва да се занимае детайлно, за да стане ясно как са похарчени 9 милиона лева, а сега няма пари за планови кардиологични операции на чакащите деца.

Източник: narod.bg