Инвалидната пенсия на мафиотския бос Златомир Иванов – Златко Баретата, е била спряна от Териториалната експертна лекарска комисия (ТЕЛК) към Здравното министерство.

 

Лекарска комисия в София, която освидетелства лицата за, трайна неработоспособност и степен на увреждане, е отказала още миналата пролет да презавери диагнозата за над 80% инвалидност на бившия командос от Гурково, вследствие на което Златко Баретата е загубил правото си да получава социална помощ от държавата.

 

Златомир Иванов загубил правото си на социална пенсия, тъй като не се явил за преглед и не предоставил нужната медицинска документация пред състав на ТЕЛК, навярно обезкуражен от тромавата процедура.

Златко Баретата отказа да бъде преосвидетелстван като инвалид

Близки до Златко Баретата твърдят, че някогашният командос от отряда на баретите и впоследствие подсъдим по серия от дела за търговия с наркотици, никога не е разчитал на лечение, което да бъде заплащано от Здравната каса, а през 2014 г. е диагностициран като инвалид само заради делото, което Антикорупционната комисия КПКОНПИ заведе срещу него.

 

Делото за конфискация на имоти и авоари срещу Златко Баретата стартира през 2015 г., след като роденият в Гурково сенчест бос беше окончателно осъден като шеф на наркобандата Фирмата“, действала в София и в цялата страна в периода 2004-2009 г. По шумното наркодело Златомир Иванов беше осъден на 6.5 години затвор, но не влезе в пандиза, защото през цялото време, докато беше подсъдим, беше поставен под домашен арест.

 

В опит да докажат законните доходи на Златомир Иванов пред съда, неговите адвокати посочиха в приходните му бумаги, че от пролетта на 2014 г., той получава инвалидна пенсия от държавата с решение на ТЕЛК. Бившият командос е диагностициран с над 80% инвалидност заради неуспешния опит да бъде ликвидиран пред Съдебната палата на 29 януари 2013 г. Тогава Баретата беше прострелян неколкократно от наемен убиец, стрелял от таванско помещение на сграда срещу Съдебната палата.

При неуспешния опит за покушение Златомир Иванов беше ранен с няколко куршума, а олово, забило се в слабините му заплашваше да го прикове завинаги към инвалидната количка.

Гурковският мафиот прекара дълго време в болницата и се подложи на серия от операции, включително и в частна клиника в Германия. Твърди се, че Златомир Иванов е похарчил над 1 милион лева, за да захвърли патериците и да се изправи на крака.

 

 

В края на 2021 г. КПКОНПИ спечели на първа инстанция делото за конфискация срещу Златко Баретата, но вече 25 месеца втората съдебна инстанция упорито отказва да се произнесе. Според първото съдебно решение Иванов не може да обясни и докаже свои 1,6 милиона лв.

Сумата следва да бъде конфискувана, като всички имоти и банкови сметки на Иванов и на съпругата му Калина бъдат запорирани.

Адвокатите на Златко Баретата обаче настояват, че клиентът им е изряден, но магистратите не са признали негово взимане от почти 2 милиона лева, които той отпуснал към акционерното дружество „Понс холдинг”, управлявано от Милко Милков – Понса. По друго дело за източени над 8 милиона лева чрез неправомерно връщане на ДДС Златомир Иванов е съпроцеснк на Милко Понса и това даде основание на съдиите да приемат, че става въпрос за фиктивно, а  не реално отпуснат заем. 

 

От обкръжението на Златко Баретата твърдят, че той сам настоял да бъде отписан като „лице с над 80% трудова неспособност от здравните архиви, тъй като смятал, че е лоша поличба и карма да се пише инвалид.

 

Малко след като стана известно, че той е диагностициран от ТЕЛК като инвалид и получава социална пенсия, синът на Златко Баретата си отиде внезапно. След смъртта на Алекс баща му реши, че е лоша поличба да се води „инвалид“ в здравните регистри и сам се отказа да взима пенсия по болест“, твърдят приближени до Иванов.

 

В края на ноември 2019 г. най-малкият син на Златко Баретата – състезателят по сноуборд Алекс Иванов, почина във Военна болница от рядката болест муковисцидоза. Това е тежко генетично, автозомно-рецесивно заболяване, което се проявява в детска възрасти се характеризира с нарушена функция на екзокринните жлези, дължащо се на мутация на ген.

Източник: Уикенд