Мафиотският бос Златомир Иванов – Златко Баретата, който е бивш командос, а впоследствие силов застраховател и тартор на софийския наркосиндикат „Фирмата“, стои зад кандидатурата на Кънчо Папазов за кмет на община Гурково. Папазов е бивш старшина, уволнен от МВР след побой над прокурор.

 

Преди седмица Златко Баретата се появи със солидна свита охранители на площада в Гурково за откриването на предизборната кампания на Кънчо Папазов, който е издигнат от БСП и подкрепен от ГЕРБ, ПП „Възраждане“, „Има такъв народ“ и „Социалдемократи“.

Златомир Иванов дори беше заснет да играе хоро, макар да има проблеми с десния си крак, появили се след неуспешното покушение срещу него през 2013 г.

 

Кандидатът на. Златко Баретата за кмет на Гурково Кънчо Папазов е бивш полицай от Казанлък, дисциплинарно уволнен от МВР преди повече от десетилетие след разработка на отдел „Вътрешна сигурност“, която го е уличила в топли връзки с бившия командос, както и заради нанесен побой от Папазов над прокурора от Казанлък Константин Банчев в нощен бар в града на розите.

 

Твърди се, че жестоко пребитият от настоящия кандидат за кмет на Гурково Папазов прокурор Банчев е разследвал престъпната дейност на организацията на Златомир Иванов и трафик на дрога и цигари, осъществяван с тирове и микробуси, влизащи в България от Турция и продължаващи към Централна Европа.

 

„Първите съмнения, че Златко Баретата подготвя превръщането на община Гурково в свое феодално царство, повтаряйки някогашната схема на колегите си от отряда на баретите Братя Галеви в Дупница, изникнаха още тази пролет, когато Кънчо Папазов изненадващо се сдоби с адресна регистрация в Гурково и отвори магазин в града. Папазов винаги е живял в Казанлък, идвал е в Гурково само за да гуляе в ловното стопанство на Златомир Иванов и да ловува заедно с него и свитата му“, споделят жителите на Гурково.

 

Местните си спомнят, че при един от ловните излети на Кънчо Папазов в землището на

Мъглиж, той прострелял в областта над глезена на десния крак авджията Д. Р. Криминалният сюжет от есента на 2009 г. обаче е изкаран като „несъзнателна предпазливост“ и настоящият кандидат управник на община Гурково се разминава само с административна глоба, постановена му от съда в Казанлък.

 

Община Гурково, разположена в източния край на Розовата долина между Стара планина и Средна гора, е управлявана от кмета Мариан Цонев, подкрепен от ДПС. На предстоящите местни избори обаче срещу Цонов играят няколко партии, издигнали свои кандидати, като общата цел е Кънчо Папазов да бъде добутан до балотаж, а впоследствие чрез гангстерски натиск властта да премине в ръцете на приближения до Златко Баретата бивш полицай и настоящ транспортен бос.

 

Кънчо Папазов от години управлява дружеството „Топалов транс“, за което отдавна се мълви, че е част от фалиращата икономическа империя на Златомир Иванов – Баретата. Преди години въпросната фирма беше разследвана от НАП като част от схема за контрабанда на горива, дирижирана от Златомир Иванов и тогавашния му приближен Росен Драгнев – Капитана. Впоследствие Росен Капитана беше арестуван за пране на пари, а оперативна информация в МВР сочеше, че той е поръчал неуспешния атентат срещу Златомир Иванов пред Съдебната палата през януари 2013 г.

 

Златко Баретата бута свой човек за кмет на Гурково, за да сложи ръка на бизнеса с дървен материал

 

Проверка в Службата по вписванията в София установи, че къщата на Златко Баретата в столичния кв. „Драгалевци“ е запорирана и дадена на ЧСИ. Това подхранва мълвата, че сдобилият се с осъдителна присъда като тартор на дрогата в София бивш командос се е прицелил във властта в Гурково с намерение да навлезе ударно в бизнеса с контрабанда на дървен материал, изсечен нелегално от Средна гора и изнесен към Гърция и Турция.

 

Част от икономическия кръг на Златомир Иванов и кандидат-кмета на Гурково Кънчо Папазов е и босът на дружеството „Булметал“ Кольо Атанасов. Интересен детайл е, че общите приходи на фирмите „Топалов транспорт“ и „Булметал“ за отминалата 2022 г. са зашеметяващите 82,5 милиона лева, докато декларираните печалби на двете дружества са съответно 67 000 лв. за „Топалов транспорт“ и 44 000  лв. за „Булметал“. Въпреки съмненията за укриване на данъци, пране на пари и данни за съпричастност към бизнес орбитата на Златомир Иванов, ревизорите от НАП и инспекторите на КЛКОНПИ не са проверявали фирмите.

 

„Още през есента на 2021 г. властите в Турция наложиха забрана за извършване на внос на „Топалов транспорт" заради съмнения за контрабанда, но разследването на дружеството на кандидат-кмета на Гурково Кънчо Папазов в България беше стопирано от Агенция „Митници“ и Икономическа полиция“, разкрива източник.

Източник: Уикенд, crimesbg.com