Очевидно бизнесменът Костадин Чакалов е от хората, родени под щастлива звезда.

 

Само допреди десетина години, той работи като багерист в родното си село Копривлен. През 2012 г. обаче регистрира строителна фирма „Екодин“ и над нея веднага започва да вали не просто изобилен златен дъжд, а направо порой.

 

Това е и една от причините, поради които в родния му край го наричат Царя на ремонтите. „Екодин“ ударно печели обществени поръчки първо в Гоце Делчев и Петрич, а след това из цялата страна. Разбира се, участва и в прословутото саниране на жилищни блокове.

Сред интересните поръчки на фирмата са ремонтът на водопровода във Велинград и  строително-монтажните и ремонтни работи в специализираната болница за рехабилитация в Банкя.

 

През май т.г. фирмата на Чакалов печели поредната поръчка за изграждане на голям обект, свързан с управление на отпадъците край село Шереметя, Великотърновско. Отначало е направен някакъв конкурс, който обаче след това е прекратен. Следва нова процедура, като е направено договаряне през предварително обявление. Изпратени са покани до три фирми и победителят е „Екодин“. Стойността на поръчката е над 5.2 млн. лв. Запознати отбелязват, че в повечето случаи фирмата на Костадин Чакалов се оказва или единственият участник в конкурса или пък е поканена без „предварително обявление“. Въпрос на късмет, а може би най-вече на добри връзки и контакти, допълват те.

 

Златен дъжд се изсипа върху фирма „Екодин“

При регистрацията на „Екодин“ като предмет на дейност е отбелязано „търговия с отпадъци от черни и цветни метали и друг вид отпадъци“. Едва след години е направена трансформацията в „строителство на жилищни, обществени и промишлени сгради и съоръжения, изграждане на пътища, пътни съоръжения и улици, изграждане на преносни и разпределителни проводи…“.

 

В Гоце Делчев са убедени, че зад просперитета на „Екодин“ стои роднинството на Костадин Чакалов с ген. Богомил Янев. По времето, когато Бойко Борисов е главен секретар на МВР, Янев е шеф на РПУ-то в Гоце Делчев, а след това и на регионалната дирекция на вътрешното министерство в Благоевград. Тогава получава пагони на генерал-майор. След смъртта на Ангел Димитров – Чората по време на полицейска акция ген. Янев дава оставка. Става шеф на сигурността в „Булгартабак“. Сега казват е пенсионер, който се наслаждава на спокоен живот в родното си село Тешово и на ловни излети из Родопите.

 

Затова пък неговият родственик Костадин Чакалов успоредно с обществените поръчки за милиони в строителните ремонти се е насочил и към друг бизнес, който прави първи стъпки, но гарантирано ще е печеливш. Неговото сдружение „Емпатия“, в което партньори са му украинка и грузинец, предоставя социални услуги. В Сърница още от 2019 г. те са поели „Дневен център за деца с увреждания“. За целта, без да се провежда конкурс, кметството им дава 175 квадрата в масивна обществена сграда.

Наемът на това място е определен на 20 стотинки на квадратен метър.

 

Сдружение „Емпатия“ работи и в Белица, където управлява Център за социални услуги. Неправителствената организация  на строителя Костадин Чакалов трайно се е настанила и в Гоце Делчев. Там Общинският съвет им е предоставил управлението на социалните услуги „Център за възстановяване от семеен тип на пълнолетни лица с психични разстройства“ и „Център за настаняване от семеен тип на пълнолетни лица с деменция“.

Запознати разкриват, че обектите са им дадени за управление дълги години и почти без наем.

 

Предоставянето на социални услуги, както отбелязват експерти, е много перспективен и печеливш бизнес. Държавата все повече се оттегля от тази услуга и тя се предоставя на частници. Така е в много европейски срани, постепенно този модел се настанява и тук. Държавата и Брюксел наливат милиони и в тази дейност.

Източник: Уикенд