Георги Семерджиев, по-известен като Жоро Шопа, който се счита за дясна ръка на Брендо, е поредният представител на ъндърграунда, сдобил се със собствена яхта. 

Както подобава на човек от неговия ранг, Шопа не се е задоволил с някоя малка платноходка. От няколко месеци насам той е горд собственик на 24-метровата красавица „EVA“, която все пак не е първа младост.

Жоро Шопа си подари антична яхта

Яхтата модел „Akhir 24s” е италианско производство. Тя е произведена през далечната 1988 г., но и днес е в перфектно състояние, отбелязват запознати. Целият корпус е дървен, а под двете палуби са разположени четири каюти със собствени тоалетни, в които може да се поберат до 12 пътници. 

Обзавеждането е последен писък на модата. Плавателният съд разполага с две ултрамодерни климатични системи, сателитна телевизия и системи за домашно кино във всяка каюта. В средата на яхтата е просторен салон, където дори и в лошо време аверите на Жоро Шопа и техните компаньонки може да си купонясвят. Навигационното оборудване също е на световно ниво. Яхтата е с два радара, дублирани са и радиостанциите, а от сателитния телефон може да се водят разговори с цял свят, дори в открито море, където мобилните телефони нямат обхват.

Докато не разхожда Жоро Шопа или приятелите му, бижуто стои закотвено в любимата на родните звезди и подземни босове „Марина Диневи” в Свети Влас. Специално нает екипаж е в постоянно готовност да потегли веднага щом босът заповяда. От документите за регистрация става ясно, че яхтата на Жоро Шопа няма ограничение в района на плаване. При добро желание и обучен екипаж, тя може да направи дори и околосветско пътешествие.

Едва ли ще се стигне до там, но е факт, че яхтата е засичана неколкократно да напуска 12-милната зона на българските териториални води. След нейното пресичане, граничари и ченгета нямат право да стъпват на борда. Морското право не позволява на властите на нито една държава да се интересуват какво става на плавателни съдове в международни води. На практика това означава, че Жоро Шопа преспокойно може да си направи среща в открито море с друг плавателен съд, чиито пътници не държат да се срещат с българските власти.

В подобно положение е и шефът на Жоро Шопа – Евелин Банев-Брендо. Хора от ъндърграунда припомнят, че Семерджиев кариерата си започва като бодигард на кокаиновия крал. След като на два пъти му спасява живота, става най-довереният му адютант, а Брендо му поверява българските си операции. От 2 години осъденият в Италия, Румъния и България наркобос се укрива в Украйна, чиито власти отказаха да го екстрадират с мотив, че има тамошно гражданство. Украинският паспорт, разбира се няма да спаси Банев при пресичането на границата. 

Това е и една от причините, поради които най-удобният начин да се вижда с хората си, са срещите на яхти в открито море, обясняват запознати. Още повече, че Брендо е специалист по морската тематика. От мотивите на съда в Италия стана ясно, че той дълги години транспортира от Южна Америка към Европа стотици тонове кокаин скрит в трюмовете на яхти, управлявани от специално наети мулета.

Жоро Шопа купува още миналото лято фирма „Лукс-Свети Влас”, на чието име се води яхтата, но сделката и до момента не е привлякла вниманието на КПКОНПИ, която иначе води дело за конфискацията на имущество му. Искът на стойност 1,5 млн. лева е внесен преди 2 години, а повод става повдигнатото обвинение на Семерджиев за участие в престъпна група за данъчни престъпления, ръководена от Ветко Арабаджиев.
Източник: Уикенд, crimesbg.com