Министерството на финансите започват консултации по увеличаване размера на концесионните възнаграждения (КВ) за концесиите на находища с цел бутилиране на минерална вода изключителна държавна собственост.

През изминалата седмица е проведена среща с представители на бутилиращите компании, на която стана ясно, че се получава увеличение с близо 29,1% на годишното концесионно възнаграждение за 1 куб.м по за 2023 г., а от 2025 г. – ежегодно индексиране със средногодишен индекс на потребителските цени (средногодишната инфлация) за предходната година.

Това е поредната хватка за притискане на бизнес с цел пълнене на бюджета. Само дето изпълненото на държавния бюджет води до по-голям разход за обикновения потребител. Затова увеличаването на концесионната такса автоматично ще доведе до покачване, и то значително, на цената на крайния продукт. Българинът вече е принуден да пести от всичко и да прави сметка за всеки разход, сега опряхме и до водата, която ни идва в повече.

Жесток удар по джоба: Минералната вода поскъпва драстично, в Европа е по-евтино (ЦЕНИТЕ)

В България бутилка минерална вода от 1,5 л се купува на цена от 1 лв. до 1,50 лв. в търговската мрежа. Тази цена е съпоставима с цената на бутилка вода в страни с доста по-висок стандарт и по-високи.

Жесток удар по джоба: Минералната вода поскъпва драстично, в Европа е по-евтино (ЦЕНИТЕ) - Снимка 2

В най-бедната страна на ЕС за вода плащаме колкото във Франция, Австрия и Германия. В Испания и Италия може да продава и евтини варианти, както и в Гърция, Румъния и Португалия. В Турция бутилка вода отдавна е по-евтина.

Онлайн издание прави  кратко пътешествие из Европа с цел да сравни цените на бутилираната вода. Разполагаме със снимки от средата на ноември,направени в търговски обекти, ето какво показват те:

В Лигурия, северна Италия, можете да закупите вода от 1,5 л на цена от 0,42 до 0,45 евро,тоест от 0,81 до 0,88 ст. В красивия град Падуа живителната течност от1,5 л струва около 0,37 евроцента, значително по-евтино, отколкото у нас, при това за популярната марка „Lauretana”.

В южна Франция можете да се насладите на световноизвестните марки „Evian” на цени от 81 стотинки до 1,20 лв. и „Волвик” – 1,10 лв.

Стигаме и до Испания, където в Севиля се намира бутилирана минерална вода от 1,5 л на цена от 0,82 ст. Продължаваме по на юг към Лос Алказарес и там отново купуваме вода от 1,5 л на по-ниска цена от средната в български магазин – 91 ст.

Най-голямата изненада ни поднася Лисабон – тук 6-литрова туба вода е на цена 1,89 евро, а тази от 5,4л за 1,95 евро, което е също значително по-евтино, отколкото у нас.

Жесток удар по джоба: Минералната вода поскъпва драстично, в Европа е по-евтино (ЦЕНИТЕ) - Снимка 3

Във Великобритания за 3 паунда, т.е., за 6,83 лева, получаваш 2 стека по 6 броя – 12 бутилки минерална вода „Волвик“ (вдясно). Така цената идва по 56 стотинки бутилката

Източник: narod.bg