Земетресение разлюля България навръх празника 24 май

Земетресение е било в Егейско море, източно от остров Тасос, с магнитуд 6,9 по Рихтер. Трусът е бил хоризонтален, на 310 км югоизточно от София, на 10 километра дълбочина. По първоначални данни земетресението е усетено в Южната част на страната. В Пловдив трусът предизвика паника, тъй като разлюля продължително високите части на сградите. Земетресението беше около 12,15 ч. и траеше поне минута и половина – две. Спрените коли се местиха напред-назад по улиците - свидетелстват пловдивчани от "Кючук Париж". Изплашени майки с деца стояха пред сградите. Земетресение е усетено в Сливен, Видин, Пловдив, Ямбол, Стара Загора, Добрич, Варна, Велико Търново, Пазарджик и други градове на страната.

[caption id="attachment_411149" align="alignleft" width="300"]Земетресение Земетресение люшна България[/caption]

Мобилните оператори прекъснаха сигнала си. Това създаде допълнително напрежение сред хората, които не можеха да се свържат със своите близки. Мобилните връзки бяха възстановени към 12,30 ч, 15 минути след природната стихия.

Засега няма данни за нанесени щети от това земетресение.

Според геофизиците няма основания да се очакват вторични по-силни трусове.

Гърция все още не е обявила дали земетресението е нанесло щети.

Това е най-силният трус, разлюлял страната през последните години. Последното силно земетресение бе от 5,8 по Рихтер, който разтърси Перник през 2012 г. Тогава населението също бе хвърлено в паника.

Потребители във Фейсбук споделят, че са изпитали страх от това земетресение и че по високите етажи са падали картини от стените и сервизи от секциите. Домашните любимци - кучета и котки, също са усетили стихията и са се изпокрили под мебели и легла. Свидетели разказват, че спрени автомобили са се движили напред-назад по улиците на Пловдив. Болниците в града са пълни с възрастни хора със сърдечни оплаквания след труса.

Според сеизмолозите няма основания за страх от вторични трусове.

Очаква се Гърция да информира за това земетресение и дали то е нанесло щети там. Природната стихия помрачи празника 24 май. Този катаклизъм обаче няма да попречи на абитуриентите да празнуват довечера своите балове.

От ЦИК обявиха, че това земетресение не е оказало влияние за подготовката за изборите и вотът в неделя ще бъде проведен в законовия ред.