Бунт на затворнически служители назрява в бургаския пандиз срещу новия им началник Янчо Желев и шефа на ГДИН Ивайло Йорданов. В отворено писмо до министъра на правосъдието Крум Зарков, надзирателите описват повече от странните обстоятелства и партийни вмешателства, съобразно които директорът на Главна дирекция изпълнение на наказанията Ивайло Йорданов провежда кадровата политика в морската столица.

По думите им, новоназначеният Янчо Желев не притежава необходимия образователен ценз за да заеме длъжността и заповедта му за назначение е атакуема пред съда. 

Желев бил пример за "мъж на жена си", коментират оперативни работници. Затворническата му кариера стартира с длъжността отговорник на "механичен цех", където се бил намърдал с протекциите на съпругата си Роза. Разтропаната булка била гъста с видни функционери от Бургас и чевръсто го уредила на държавна заплата. Работата му там ще се запомни с изчезването на голямо количество метални проводници и съмнения за кражба, които били успешно потулени от тогавашния началник Деян Костов и оперативните работници, разследващи случая. Нещо повече - преназначен е на длъжност "инспектор" в СДВР. По същото време Желев е нападнат и жестоко пребит от неизвестно лице. 

Травмите били толкова жестоки, че му коствали месеци болничен престой. В килиите и коридорите на бургаския пандиз се шушука, че пердахът бил заради множество неизпълнени ангажименти към лишените от свобода и откровеното им изнудване. За да го спасят от нова вендета, благодетелите местят Желев на далеч по-тихо място в затворническата администрация - отдел "Човешки ресурси". Но ръстът му по кариерната стълбица не спира. През 2017 г. става временен началник на ЗО "Дебелт" към бургаския затвор без да има диплома за "Магистър", но въпреки това се явява на конкурс за постоянен началник и го печели.

Отново без нужната диплома, на 27.08. 2022 г., шефът на ГДИН Ивайло Йорданов го назначава за началник на бургаския затвор, като преди това мистериозно е пенсиониран предшественикът му Бранимир Мангъров , а на 6 декември 2021 г., в "безобразно проведено дисциплинарно производство" от страна на Йорданов, е уволнен и заместникът на Мангъров. 

Чистката се провежда в условията на безпрецедентен натиск над редовите служители, лишавайки затворническата администрация в Бургас от единствените читави кадри, пише още в отвореното писмо до правосъдния министър.
Източник: crimesbg.com