Северна Корея преустанови всички връзки с Южна, но каква всъщност е целта на Ким?

Северна Корея преустанови връзките си с Южна Корея. Вече повече от 24 часа двете държави не поддържат никаква комуникация, а това буди тревога не само в Азия, но и в много други страни по света.

Политическа (не)коректност

Основната причина Ким Чен Ун и правителството на Северна Корея да затворят границата с Южна и да прекратят всякакви комуникации със Сеул са активисти, които разпространяват листовки през границата. Обичайно това са бежанци или военни дезертьори, които разпространяват антиправителствени листовки сред гражданите на Северна Корея. И тъй като тези акции се случват на територията на Южна Корея и правителството не се намесва, Ким от своя страна нанесе ответен удар, като затвори всички канали за комуникация. В действителност между двамата лидери - Ким и Мун Дже Ин от 2018-та година насам има много добро затопляне на отношенията. Дори се появиха заедно на Олимпийските игри миналата година, което си беше истинско чудо.

Вот на недоверие или тайни планове?

Въпросът, който всички си задават, е защо Ким Чен Ун изведнъж реши да прекрати разговорите с Южна Корея? Не за първи път между двете страни има такива конфликти. И отново, не за първи път между държавите има подобно напрежение. В действителност, по всичко личи, че Северна Корея има друга причина да иска да затвори границите си. Преди няколко месеца се разбра, че в Пхенян са тествали ново ядрено оръжие за далечни разстояния. Освен това се заговори, че Covid-19 нанася изключително сериозни щети в страната. Ким никога не е коментирал въпроса, но както изглежда тези проблеми не са му чужди. Седмици наред той беше далеч от обществеността, а никой не знаеше какво се случва в Северна Корея. Сега се говори за масови митинги, които очевидно имат за цел да затвърдят властта на корейския лидер и династията му. [caption id="attachment_631141" align="aligncenter" width="300"]Ким Чен Ун прекрати връзките между Северна Корея и Южна. Защо? сн. Уикипедия Ким Чен Ун прекрати връзките между Северна Корея и Южна. Защо? сн. Уикипедия[/caption] В действителност още отпреди месец КНДР отказва да работи със Сеул и ефекта от замразяването на отношенията между двете страни е ограничен, пише fakti.bg. Зад цялата драма обаче най-вероятно се крият три неща - Пхенян има за цел да предизвика нова криза на полуострова, която да поднови преговорите между Северна Корея и САЩ, като спечели някои отстъпки за страната. Втората цел е тестване на ново оръжие - а липсата на комуникация между двете страни ще намали изтичането на информация. И третата причина е - да се скрият потенциалните размери на епидемията от Covid-19 в Северна Корея. Така най-пазената тайна няма да стане широко обществено достояние.