Операта се надигна на протест срещу новото назначение на Еделина Кънева, която по закон трябва да седне на управленческото място на Мариана Арсенова.

 

Обвиняват я в нечестна победа и парашутизъм – била любимка на президента Румен Радев и първата дама Десислава, затова се превърнала във фаворитка на журито.

 

В подписка, подкрепена от 2/3 от колектива на Музикалния театър, работещите в националния културен институт настояват културният министър на отмени резултатите от конкурса за директор на Държавния музикален и балетен център – София, проведен на 3 ноември, в който настоящият директор Мариана Арсенова е класирана на незадоволителното трето място.

Това се казва в съобщение до медиите на театъра, откъдето опозицията свиква спешна пресконференция, обявена късно вечерта за следващия ден.

 

Естествено поради проявената недалновидност на протестиращите, в салона присъства предимно колективът на театъра – солисти и технически персонал, а журналистите бяха по-малко от пръстите на едната ръка.

 

В аргументите си в подкрепа на Арсенова близо 200 души (2-3 от служителите) изтъкват постигнатите резултати през последните 7 години по време на нейното управление като директор на Държавния музикален и балетен център.

Служебният културен министър Велислав Минеков обяви, че му предстои среща с хората, подписали подписката. В крайна сметка обаче той вече е подписал заповедта, с която след проведен конкурс шефското място се полага на Еделина Кънева, която е спечелила надпреварата. Дори намеква, че досегашната директорка била много близка с Вежди Рашидов, но нямало да се съобразява с това.

 

Подписалите се служители оспорват компетентността и обективността на членовете на журито, начело с диригента Пламен Джуров като посочват положителните финансови резултати и пълните салони на театъра по време на управлението на Арсенова. 

 

Това далеч не е единственият подобен случай в Музикалния театър. Още се помни случаят, когато артистите направиха жива верига и не позволиха на Борис Панкин след проведен конкурс да влезе в сградата, тъй като нямал нищо общо с този театър и е племенник на тогавашния главен прокурор Борис Велчев. Тогава успяха, но сега шансовете им са твърде малки, твърдят запознати.

 

Еделина Кънева определено не е парашутист , тъй като тя е примадоната на театъра, доказала се като солист на сцената, където пее от назначението си като премиер-солистка в Наионален музикален театър „Стефан Македонски“ (както е старото име на театъра), през 1996 г.

Основен коз на опонентите й е, че е любима певица на Румен и Десислава Радеви. Това е поредният опит назначенията да бъдат политизирани, както се случи с Народния театър.

Източник: Уикенд

Защо Операта не иска Еделина Кънева за директор?