За първи път от години насам голяма част от пенсионерите остават без великденски добавки.

 

Възрастните хора от врачанското село Баница пресмятат, че 70-те лева великденска добавка, която ще получат само част от пенсионерите, ще стигнат за две кори яйца, два козунака и четвърт килограм агнешко месо.

 

Защо голяма част от пенсионерите останаха без великденски добавки?

Мнозина от тях ще се лишат не само от месото, а и от козунака и яйцата, тъй като и без това мизерните им пенсии едва им стигат за храна, лекарства и сметки. Според тях парите за добавките им, са отишли за изборите. Предполага се, че допълнителни средства за пенсионерите ще има чак по Коледа.

 

Икономистът Мика Зайкова припомня, че съвсем наскоро финансовият министър Росица Велкова е погасила задължение от 2 млрд. и 3000 млн. лв., без да тегли заем и вероятно това е причината, пенсионерите да останат без добавки.

Мика Зайкова припомня, че през миналата година всички пенсионери получиха по 70 лв. великденска добавка, независимо от размера на пенсията им. Тогава за добавките бяха похарчени 142 млн. лв.

 

В крайна сметка служебният премиер Гълъб Донев обяви, че великденски добавки ще има, но само за пенсионерите под линията на бедност. Казано с други думи за онези, чиято пенсия не надвишава 504 лв.

Източник: Уикенд