Правосъдното министерство е обсадено от руснаци с фалшиви документи за български произход, нахалстващи да получат наше гражданство. Очевидци разкриват, че броят им е по-голям дори от този на македонците, които са традиционни мераклии да се сдобият с български документи.

 

За да не сме голословни, нека видим какво показва статистиката. В далечната 2002 г, най-голям брой са кандидат-българите от Македония – 2405 души. Кандидатите от Молдова, които искат наши документи по произход, са 1866, руснаците са само 445, а от Украйна - едва 269 души. През 2019 г. броят на преписките за лица от Македония е 10688, като документи получават малко над 5000 от тях. От Молдова кандидатстват 2170, но стават българи само 555. От Русия кандидатстват 544 и получават наши документи само 174. Кандидатите от Украйна са 2856, с успех завършва мисията само на 862 от тях.

 

А когато през 2022 г. Русия нахлува в Украйна и започва войната, тогава броят на преписките от Молдова е 2051, но паспорти получават само 465. Кандидатите от Русия са вече 1316, но е признат българският произход едва на 212 от тях. Преписките за лица от Украйна са 4508, наши паспорти вземат 1611 души. За 2023 г. броят на преписките е: 1533 – от Молдова, одобрените са 1919 души. Кандидатстват и 2429 руснаци, но са одобрени едва 274 души. Броят на украинците, които се борят за български паспорти по произход, е 3468 души, потвърден е за 1269.

 

Защо ДАНС не вижда посредниците за българско гражданство, които се разхождат из центъра на София?

Кандидатите за наше гражданство, които идват от Русия, Украйна, а също и от Беларус и Молдова, най-често работят с посредници. В интернет е пълно с обяви на „консултантски“ фирми, обикновено с адреси в Москва, които предлагат пълен комплект услуги – от събиране на необходимите документи до съдействие при подаването им в София. Цената е различна, но най-често е фиксирана на 3000 евро за украинци, 4000 евро за руснаци и беларуси.

 

Уверенията са, че работата ще се опече за година.

 

При това според рекламите на тези посредници дори не е нужно да се знае български език. Има и още по-нагли обяви, които предлагат „цена до ключ”, която започва от 20 000 евро за граждани на Руската федерация и 25 хил. евро за мераклии от Беларус. Въпросните посредници арогантно са решили, че с пари могат да купят всичко в София. Друг е въпросът дали става точно така, както те обещават на клиентите си. Според данните на статистиката с български паспорти реално се сдобиват само много малка част от кандидатите. Явно само парите не са достатъчно условие, за да се докаже, че нечия баба или дядо са били българи по произход.

 

Затова пък отрязаните руснаци стават все по-нагли и зачестяват жалбите им в медиите, че масово им се отказват наши паспорти по произход. При това „порязаните” дори не си правят труда да понаучат езика, въпреки че това е сред основните изисквания за получаване на българско гражданство.

 

В руските форуми, които обсъждат получаването на наш паспорт, се лансират няколко посреднически фирми, от които клиентите били много доволни. Едната, която често се споменава е „Ален БГ“, регистрирана във Варна, както показва справка в Търговския регистър, от съдружниците Олена и Олександър Грешилови. Компанията действа поне от 20-ина години, като предоставя пълен комплект от услуги – от регистриране на фирма в България, през купуване на имот в страната, до получаване на българско гражданство въз основа на български произход. Дадено е и уточнение, че е „възможна и услуга за получаване на гражданство по други правни причини“. Като цена е отбелязано „средно 300 евро, но без разходите за превод, легализация на документи, държавни мита и такси“. Предвидена е и отстъпка, когато се явяват няколко кандидати „по една и съща пряка роднинска линия“. Все пак посредниците са отбелязали, че те не търсят документи за произход.

 

Друга посредническа фирма, която предлага аналогични услуги е „Анд“. И тя е регистрирана във Варна, където, както е известно, от години живеят много руснаци, собственици на имоти по Черноморието. Тези компании са повече или по-малко легални и работят като посредници от години.

 

В сивата зона, по ръба на закона, а често и отвъд него обаче остават няколко мъже, които почти ежедневно се навъртат около сградата на правосъдното министерство, в която се разглеждат молбите на кандидатите за българско гражданство. Някои от тях се представят за украинци, но предпочитат да говорят с клиентите си на руски и арогантното им поведение прилича на мутренските маниери от 90-те години. Тези мъже дори не се крият, въртят си бизнеса в сърцето на София. След като репортерите ги виждат, вероятно и в ДАНС са наясно със заниманията им. Още повече, че те дори не си правят труда да се крият, а оживено дискутират, заобиколени от свои клиенти, при това насред столицата.

 

Само че правилата за вземане на българското гражданство от една година са още по-затегнати. Разбира се, тук няма да обясняваме причините, нито пък ще се впуснем в конспиративни теории, че част от кандидатите за наши документи вероятно са лица от службите, които се опитват в общата суматоха да се инфилтрират незабелязано. Няма да обясняваме и защо е изгодно да се притежава български паспорт, кой не знае, че той дава право да се пътува в над 170 страни без виза и да се работи в Европа.

 

Затова пък вече не вървят хвърчащите бележки за български произход по линия на някоя незнайна баба от неизвестно село, за които навремето ударно помагаше така нареченият Бате Харо – Петър Харалампиев, който вече N-та на брой година е подсъдим.

 

Днес мераклиите да ни станат сънародници трябва да представят документ, че някой от роднините им е записан като българин по произход в държавата, от която пристигат.

 

Как обаче да се намери такъв документ в „братска” Русия, чиито власти винаги са отказвали да признаят българските общности, за които се знае, че са се изселили по време на турското робство.

 

При добро желание дори и на този проблем може да се намери решение, любезно обяснява представителка на посредническа агенция. Чрез свои доверени хора в няколко града на Украйна можели да уредят издаването на такъв документ, според който прадядото на кандидата е роден там и е записан в регистрите като българин по произход! Иначе казано, точно тогава влизат в действие фалшивите бележки

Достатъчно е да се напише ключовата дума в интернет и веднага изскачат сайтове, в които има готови бланки от времената на СССР. за всякакви поводи – раждане, смърт, граждански брак и какво ли още не. Въпросните посредници обаче нямат притеснения, че ще бъдат разкрити фалшификатите им.

„Купуването на документ за раждане в някогашната Украинска ССР от нас означава закупуване на книжа, които не могат да бъдат разграничени от истинските по външни характеристики”, уверяват рекламите

 

„Да, вярно е, че всички документи се проверяват и от ДАНС, но при войната в Украйна едва ли ще се намери чиновник, който да рови по архивите и да ни опровергае. Все пак по времето на СССР немалко украинци са се преместили да живеят в Русия, което прави историята достоверна” – убеждава и посредничката, чието име засега се пази в тайна. От обясненията й става ясно, че част от онези 3000 евро са предназначени за чиновници, които няма да си правят труда да проверяват документите. Само че, както показва и статистиката, огромният брой руснаци получават отказ.

 

От посредническите агенции засега твърдо поставят едно основно изискване – кандидатът за български паспорт да не е криминално проявен. Причината е, че проверката, която ДАНС ще направи, ще разкрие този факт, обясняват те.

 

След като войната на Русия в Украйна не спира, все повече съграждани на Владимир Путин разбираемо търсят вратички, през които да напуснат родината си и да се спасят от призовки за фронта. Подобни са намеренията и на мнозина украинци.

 

Доскоро богатите сред тях имаха една много изгодна опция да грабнат български документи и да се спасят из широкия свят. Чрез инвестиции те получаваха. т.нар. златни паспорти. По тази схема например стават „българи” бившите руски посланици Сергей Потапов и Владимир Матвеев, които още преди години стават притежатели на разкошни имоти в Сапарева баня и по морето.

Планинската вила на Владимир Матвеев е регистрирана на фирма „Адиум”, чрез която той

 е вдигнал и бутиков комплекс с екокъщи „Алено цвете” в „Бояна”. Буквално преди няколко месеца той е взел българско ЕГН, както показва справка в Търговския регистър. Преди това в компанията си се води като гражданин на Руската федерация.

 

Колегата му Анатолий Потапов и неговата съпруга Татяна, подобно на Матвеев, също са получили българско гражданство „по заслуги” още през 2009 г. С наш паспорт се е сдобил и синът им Сергей, неясно пък той за какви заслуги. Впрочем мандатът на Потапов свършва през 2008 г. Малко след това бизнесменът Сашо Дончев му подарява апартамент заради оказана помощ при преговори с „Газпром". А руснакът бързо след това се захваща със собствен бизнес в България. В партньорство с Пламен Тимев – Ганди стават вносители на водка, докато в един момент „забравят“ да си плащат акциза. Фирмата им фалира, а държавата е ощетена с над 217 хил. лева. Семейство Потапови обаче ударно трупат имоти в България. Никой дори не се сеща да им вземе българските „златни” паспорти.

Източник: Уикенд