Заради Анджелина Джоли само на Острова над 1200 жени са премахнали и двете си гърди въпреки, че са напълно здрави

Решението на Анджелина Джоли да си направи двойна масектомия освен, че предизвика оживени дебати в публичното пространство, вече си има и своя поголовен ефект. Оказа се, че повлияни от актрисата, жени по целия свят масово решават да си направят същата операция. Без изобщо да има причини за това.

[caption id="attachment_410858" align="alignright" width="300"]Заради Анджелина Джоли жените масово премахват здравите си гърди Заради Анджелина Джоли жените масово премахват здравите си гърди[/caption]

Тази истерия и двете здрави гърди да бъдат премахвани дори вече получи своето наименование - "Ефектът на Анджелина". Което е съвсем в реда на нещата, тъй като въпросната "мода" избухна именно след като актрисата си направи двойна масектомия, въпреки, че не й беше открит меланом. Анджелина Джоли обаче се боеше от фамилната си обремененост и предпочете да не рискува да се разболее.

Според проучванията обаче над 90% от жените, които са последвали примера й, нямат никаква фамилна обремененост и съответно подобна интервенция при тях е напълно излишна. Нещо повече, заради липсата на каквито и да е предпоставки за премахването на гърдите, лечението на подобни пациентки след операцията е доста по-затруднено.

Доктор Сара Хоули от университета в Мичиган е категорична, че премахването на здрави гърди е напълно безсмислено и по никакъв начин не намалява риска за здравето, научиха от Дейли Мейл, цитирани от БЛИЦ.

Фактите стават още по-стряскащи, след като стана ясно, че само във Великобритания над 1200 жени са изрязали напълно здравите си гърди само заради "примера" на Анджелина Джоли.