Няколко имена се спрягат за поста на Веселин Вучков

Интригата с оставката на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков продължава да се заплита.

В последните няколко часа името на ексглавния секретар на МВР Калин Георгиев се спряга за нов шеф на вътрешното министерство. Новината бе съобщена от Българската национална телевизия, която се позовава на неофициална предварителна информация. Всеизвестен е фактът, че вчера Веселин Вучков подаде оставката си като министър на вътрешните работи, а министър-председателят Бойко Борисов я прие.

[caption id="attachment_439081" align="alignright" width="300"]Няколко имена се спрягат за поста на Веселин Вучков Няколко имена се спрягат за поста на Веселин Вучков[/caption]

На този етап положението изглежда необратимо, при все че председателят на ДСБ Радан Кънев и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов изразиха надежда, че има вероятност решението на Веселин Вучков да не е окончателно. Сред останалите имена, които се спрягат за нов министър на вътрешните работи са тези на Методи Андреев, Йордан Бакалов и Валентин Цоновски. Към този момент най-силна изглежда кандидатурата на ексдепутата от ОДС Йордан Бакалов. Той успя да се справи отлично с ролята на служебен министър, а и освен това се ползва с доверието на премиера Бойко Борисов.

Не е за подценяване обаче и кандидатурата на бившия зам.-шеф на ГДБОП Валентин Цоновски. Освен това той беше и началник на отдел "Контратерор" в службата на антимафиотите. По-малко вероятна е кандидатурата на народния представител от ГЕРБ Методи Андреев, който бе шеф на Комисията по досиетата. Той бе запомнен с твърде резките си и недипломатични изказвания.

Калин Георгиев пък, който бе главен секретар на вътрешното министерство по време на първия кабинет на Бойко Борисов, се ползва с отлична репутация, пише pik.bg. Не е изключено обаче Бойко Борисов да подходи нестандартно към така създалата се ситуация и да предложи за поста външен за министерството човек. За вероятен приемник на Веселин Вучков се смята и наказателен съдия от специализирания съд, работил с ОЛАФ, пише Блиц като се позовава на информация на вестник „Преса”. Проф. Антоний Гълъбов пък твърди, че ако оставката на Веселин Вучков не мине пред парламента, това означава, че целта е Бойко Борисов да бъде бламиран.