Авторитетна западна медия прогнозира бъдещи драми с пенсиите у нас, които всъщност не са от вчера. 

Кой ще плаща пенсиите на днешните работещи в IT-сектора след трийсетина години? Тогава над 50% от населението на България няма да е активно на пазара на труда - по прогнози на експерти.

А техните пенсии ще са високи - заради осигуровките, плащани на максималния осигурителен праг. За 2024 година този праг отново се покачва - на 3750 лева спрямо настоящите 3400 лева.

И макар заетите в сферата на информационните технологии да плащат най-високите осигуровки, ако искат да получат и високите си пенсии, ще трябва да ги изработят други. Тези 14.8%, които софтуерните инженери, компютърните програмисти, заетите в кол центровете и др. плащат от заплатите си, не се натрупват в индивидуални сметки, където да се спестяват, а се раздават за нечии други пенсии.

Западна медия чертае мор в България заради пенсиите, проблемът е голям

Както, впрочем, и на останалите осигуряващи се. Така че им остава да се надяват, че през 2050 година в България ще има достатъчно работещи. А всъщност демографските тенденции са силно негативни и няма изгледи да се обърнат, тъй като политиците предпочитат стратегиите пред действията.

Пенсионният модел в България вече е силно деформиран. В проектобюджета за 2024 приходите от осигуровки отново покриват едва половината от необходимите средства за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) - всъщност 48%.

Предвидени са разходи за 24.343 млрд. лева, като осигурителните вноски ще покрият 12.73 милиарда лева, останалите - от републиканския бюджет. Според разчетите на Националния осигурителен институт близо 3% от тези над 12 милиарда се очакват от повишението на максималния осигурителен праг.

Българските финансови министри карат така от години. Каквото не достига от осигуровки, се взима от данъкоплатците чрез трансфери от бюджета. Така държавата на два пъти взема от работещите българи - един път харчи осигуровките им за пенсии, втори път взема от данъците им за същото.

Но е абдикирала от изсветляване на доходи, иначе нямаше да има близо един милион българи, осигуряващи се на минималната работна заплата - повече от една трета от всички заети, пише "Дойче веле".

Възраженията на представители на IT-сектора не бяха чути - нито че растежът в сектора, който е 20% за първото полугодие, спада значително в края на годината, нито че предстоят съкращения и вероятно замразяване на възнаграждения.

Преди време по Нова телевизия председателят на Българската асоциация на софтуерните компании Доброслав Димитров коментира, че държавата иска да вземе още от съвестните платци, вместо да изкара "на светло" работещите в сивия сектор, които и сега не плащат данъци и осигуровки.

Според него не повече от 300 000 са хората в България, които се осигуряват на максималната, позволена от закона сума.

Източник: blitz.bg