Източник от държавното обвинение разкрива, че доскорошният заместник-директор на Агенция „Митници“ Людмил Маринов е сред защитените свидетели на прокуратурата по аферата с контрабандната мрежа на Никола Николов – Паскал, по която с повдигнати обвинения е и Петя Банкова.

 

Припомняме, че Маринов бе задържан за 24 часа, заедно с шефката си Петя Банкова на 3 април в кабинета си в сградата на Агенция „Митници“, а домът и офисът му бяха обискирани от агенти на ДАНС. Впоследствие обаче той не се оказа сред обвиняемите лица и буквално изчезна от публичното пространство, изключвайки и двата си мобилни телефони.

Според ангажиран в разследването, Людмил Маринов е оказал пълно съдействие на прокуратурата и е дал важни показания, уличаващи началничката му Петя Банкова като съпричастна към контрабандната мрежа на Паскал и свързаните с него Марин и Стефан Димитрови.

Според показания на Людмил Маринов още в първите дни след назначението си като шеф на митниците, Петя Банкова е взела на прицел началника на митническия пункт „Лесово“ Ангел Пейков, който пречел на преминаването на тирове с контрабандни цигари, влизащи в България от Турция. Твърди се, че уволнението на Ангел Пейков се е случило по изричното настояване на Марин Димитров – Ярата заради издадена от него заповед всички преминаващи през границата тирове да бъдат щателно проверявани и разпломбирани. На мястото на Ангел Пейков шефката на Агенция „Митници“ поставила Мирослав Сарандев, който първоначално бил гласен от нея за шеф на митницата в Калотина.

 

Според показания на Людмил Маринов, Петя Банкова редовно комуникирала по мобилното приложение „Вайбър“ с Марин и Стефан Димитрови и предоставила на контрабандистите графици с дежурствата на американски и английски митнически служители, командировани в България от САЩ и Великобритания в началото на март т.г.

 

Твърди се, че Банкова е издала на Ярата и квартирите, в които са били настанени трима командировани в България представители на граничните сили на Обединеното

кралство и двама представители на службата на САЩ по митници и гранична защита. Тъй като не можели да корумпират американските и британските митничари, хората на Паскал ги шпионирали постоянно.

 

„Заместникът на Петя Банкова – Людмил Маринов, също е комуникирал редовно със Стефан Димитров – Малката Яра, но предпочете да пропее срещу контрабандистите и да стане защитен свидетел“, разкрива запознат от държавното обвинение.

Източник: Уикенд, crimesbg.com