Зам.-шефът на Националната следствена служба Ясен Тодоров разкри, че разследването по случая Георги Семерджиев е в изключително напреднала фаза.

Той разкрива, че работата на НСлС в първите часове след престъплението, е била изключително интензивна. Вече са изготвени заключенията на повечето от експертизите. В съвсем скоро време предстои разследването да бъде приключено и обвиняемият Георги Семерджиев да бъде предаден на съда.

Тодоров отбеляза, че безспорно е установена помощта, която скандалната полицайка Симона Радева е оказала на Семерджиев след ПТП-то. Тя не е била във возилото с него в момента на катастрофата, а ролята й в ежедневната дейност на Семерджиев е предмет на друго разследване. То трябва да установи дали униформени служители от различни нива в МВР са му осигурявали „полицейски чадър“.

По повод на войната между предишното ръководство на МВР и прокуратурата, Тодоров посочва, че от три десетилетия работи със служители на вътрешното министерство и няма професионални или личностни противоречия, дори напротив – координацията по между им е повече от добра.

Според него този проблем идва от политическото ръководство на МВР, което непрекъснато и по всякакви поводи се опитва да атакува държавното обвинение, а това е от полза само за престъпността. Без помощта на ДАНС и МВР, работата на прокурорите и следователите е обречена изцяло.

Ясен Тодоров определи като огромна грешка закриването на специализираното правосъдие. В краткосрочен план това ще помогне на редица престъпници да избегнат наказателната отговорност за извършеното от тях. В дългосрочен пък последствията ще са още по-пагубни.
Тодоров прогнозира, че ни предстои да станем свидетели на възраждащата се организирана престъпност в някои райони на страната.

Освен това НСлС ще бъде натоварена с повече работа, тъй като част от делата, разследвани от следователите към специализираната прокуратура ще преминат в националното следствие.
Според Тодоров, темата за съдебната реформа е удобна „дъвка“ за всички политици и обикновено се явява успешен трамплин за влизане в парламента.

Предвид факта, че голяма част от радетелите на тази реформа нямат елементарно понятие за работата и начина на функциониране на съдебната система, повечето законодателни решения в тази област задълбочават проблемите, вместо да ги разрешат.

Категоричен е, че няма амбицията да оглави НСлС и допълва, че към момента има редица други професионални и лични планове. 
Източник: Уикенд 
 

Зам.-шефът на НСлС Ясен Тодоров: Закриването на специализираното правосъдие беше огромна грешка!