Кметът Ешреф Реджеб беше спасен временно с процедурна хватка от ОИК-Никола Козлево, защото идва поръчка за 2,1 милиона и някой трябва да лапне комисионната, алармира в писмо зам.-шефът на Общинската избирателна комисия Стефан Стефанов.

 

Ето какво пише зам.-шефът на ОИК:

 

Това може да се случи само в България и в никоя друга страна-членка на ЕС. Сапуненият сериал с Ешреф Вели Реджеб – кмет на община Никола Козлево, започва през далечната 2021 година. С № РС-15331-21-095 от 24.11.2021 г. на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество КПКОНПИ – Още през 2022 г. за кмета на Никола Козлево е констатиран конфликт на интереси, след като установи, че в продължение на години той е плащал с пари от бюджета на фирмата на сина си Кемал Ешреф.

Зам.-председателят на ОИК: Кметът-затворник Ешреф Реджеп не се съобразява със съда, държи поста заради поръчка за 2,1 млн. (ДОКУМЕНТИ)

Заради това Антикорупционната комисия наложи на Ешреф Реджеб глоби в общ размер на 10 000 лв. и постанови да му бъде отнета сумата от 88 862 лв. Комисията установи, че кметът на Никола Козлево е разходвал неправомерно бюджетни средства, като е сключвал договори с фирмата на сина си за доставка на храни за детски и социални заведения. Отделно от това, Реджеб е отпускал общински средства в полза на местен футболен клуб, в чийто управителен съвет фигурира… неговият син.

Зам.-председателят на ОИК: Кметът-затворник Ешреф Реджеп не се съобразява със съда, държи поста заради поръчка за 2,1 млн. (ДОКУМЕНТИ) - Снимка 2

Ешреф Реджеб, за когото стана ясно, че е лежал в затвора за убийство, обжалва това решение в Шуменския административен съд, но той Решение № 60/18.05.2022 г., постановено по адм. д. №9/2022 г. по описа на Административен съд – Шумен потвърждава решението на КПКОНПИ. Ешреф Реджеб ожалва решението на ШАС пред ВАС, като там прилага и тактика за отлагане на заседания заради болест негова и на неговата адвокатка видно от протокола по постановеното решение на ВАС и така се стига до Решение №7222 от 29 юни 2023 година, с което Върховният административен съд, шесто отделение, РЕШИ – ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 60/18.05.2022 г., постановено по адм. д. № 9/2022 г. по описа на Административен съд – Шумен.

 

На 6 юли 2023 година КПКОНПИ публикува на сайта си благата вест, за влязло в сила решение за това , че кметът на община Никола Козлево Ешреф Реджеб е бил в конфликт на интереси, когато е подписал платежните нареждания за субсидиране на местния футболен клуб и на фирма на синовете си. И какво, мислите, че сериалът е свършил? Да ама не, както би казал покойният Петко Бочаров.

Зам.-председателят на ОИК: Кметът-затворник Ешреф Реджеп не се съобразява със съда, държи поста заради поръчка за 2,1 млн. (ДОКУМЕНТИ) - Снимка 3

Днес, 15 юли 2023 година, 9 дни след влязлото в сила решение на КПКОНПИ, със свое Решение №103 ОИК Никола Козлево, водено от председателя си Десислава Христова (дъщеря на заместник-кмета на община Никола Козлево Иван Иванов), не може да вземе решение за предсрочно прекратяване на пълномощията на Ешреф Вели Реджеб като избран кмет на община Никола Козлево. „Не сме длъжни да се съобразим с решението на съда!“.

Зам.-председателят на ОИК: Кметът-затворник Ешреф Реджеп не се съобразява със съда, държи поста заради поръчка за 2,1 млн. (ДОКУМЕНТИ) - Снимка 4

Зам.-председателят на ОИК: Кметът-затворник Ешреф Реджеп не се съобразява със съда, държи поста заради поръчка за 2,1 млн. (ДОКУМЕНТИ) - Снимка 5

Така Десислава Христова, председател на общинската избирателна комисия в Никола Козлево от квотата на ГЕРБ, обясни защо комисията отказва да прекрати мандата на местния кмет Ешреф Реджеб /ГЕРБ/, въпреки че той е в доказан конфликт на интереси и по случая има влязло в сила съдебно решение на Върховния административен съд.

 

На проведеното днес заседание по казуса, ОИК отхвърли предложението за предсрочно прекратяване на пълномощията на Ешреф Реджеб.

 

На заседанието са присъствали 10 от общо 11 членове на комисията. Петима от тях са гласували „за“ отстраняване на кмета, но останалите петима, начело с председателката Христова, са гласували „против“. Така комисията оставя Ешреф Реджеб на поста му, тъй като, за вземане на решение за отстраняването му са необходими гласовете на две трети от присъстващите, т.е. на 7 души.

 

И така – пълен абсурд!!!!!Въпросът защо кметът драпа да остане на поста си още малко е прост – защото има обявена обществена поръчка за 2 110 000 лева от общината и той трябва да си прибере комисионната.

 

С уважение: Стефан Стефанов – заместник председател на ОИК – Никола Козлево, един от петимата гласували „За“

 

Източник: narod.bg