Арестуваният преди седмица в Сицилия „бос на босовете“ на италианската Коза Ностра – Матео Месина Денаро, задържан на 19 януари в частна клиника в Палермо след 30 години издирване, се е подложил на серия от пластични операции в България през последната петилетка, преди да бъде заловен от италианските карабинери.

Това разкритие бе направено през 2018 г. от италианското издание „Еспресо“. 

 

Заловения мафиотски бос на Коза Ностра – Матео Денаро се оперирал в България

От публикуваното разследване, позоваващо се на засекретен „супер свидетел“ на италианското правосъдие, срещал се неколкократно с шефа на италианската мафия Матео Месина Денаро (Чичото), е пътувал поне три пъти до България през последните години, за да променя външността си.

По думите му снимките, с които разполагали италианските власти до задържането му, не били актуални, тъй като през последната петилетка Чичото се подложил на серия от пластични операции у нас.

 

Мафиотският бос имал здравословни проблеми и бил лекуван неколкократно в Тоскана, където бил укриван от членове на калабрийската мафия „Ндрагента“. В частната клиника бил подлаган на няколко пъти на диализа.

 

Чичото често пътувал до България, където си променил не само скулите и носа, а и пръстовите отпечатъци.

Сицилианският „капо ди тути капи“ разполагал с цяла флотилия, която прибирала товарите, изхвърляни по италианското крайбрежие от доставчиците. В много случаи българските наемници работели като мулета за Дон Матео.

 

Също така се смята, че оръжията, използвани от мафиотския синдикат, ръководен от Чичото, са доставяни от българи, които вършели и други престъпни дела за „Ндрагента“. Голяма част от членовете на мафията използвали фалшиви документи за самоличност, произведени у нас. Такъв е случаят със заловения мафиот Анджело Филипини, сгащен с български паспорт на името на Андрей Горанов.

 

Филипини бе сред тарторите на хашиш и кокаин в Италия през 80-те и 90-те години на миналия век, преди да изчезне безследно през 1996 г. Той бе арестуван преди 4 години в Мароко, след като го разпознали по отрязания му пръст на дясната ръка. Италианските антимафиоти останали изненадани от това какъв отличен фалшификат е българският паспорт на Филипини.

 

В родния ъндърграунд отдавна циркулира новината, че Чичото се е укривал в България, преди да бъде заловен. Според мълвата той бил личен гост на Евелин Банев-Брендо, който обезпечавал сигурността му.

Източник: Уикенд