„Независимият депутат“, близък до Ахмед Доган – Джейхан Ибрямов, който бе арестуван на паркинг пред супермаркет в центъра на София в края на миналата седмица със 100 000 лв. белязани пари, предоставени му от дългогодишния му приятел – ДДС афериста Мирослав Тодоров, обещал да му уреди апетитен договор за 50 млн. лв. за изграждане на хале за самолети на военното летище „Граф Игнатиево“, става ясно от записаните със СРС разговори между двамата.

 

Джейхан Ибрямов, който е водач на шуменската листа на Алианса за права и свободи на Доган и е женен за дългогодишната секретарка на Агата – Биршен Ибрямова, беше закопчан с белязани пари късно вечерта на 2 октомври, а на следващата вечер Народното събрание и ЦИК уважиха искането на главния прокурор Борислав Сарафов и снеха имунитета му. Оттогава Ибрямов е в ареста заради опасенията на съда и държавното обвинение, че ако бъде пуснат на свобода, може да повлияе на разследването, както и да извърши друго престъпление. Твърди се, че Ибрямов е поискал от Мирослав Тодоров сумата от 200 000 лева, с които е трябвало да купи 2000 гласа в Шумен на предстоящите на 27 ноември избори. В разговорите си с Мирослав Тодоров, приближеният до Ахмед Доган депутат признал, че са му необходими поне 1 млн. лв. за купуване на гласове в неговия многомандатен избирателен район, но на първо време щели да са му достатъчни около 400 000 лв.“.

„Джейхан Ибрямов е казал, че ще използва парите за купуване на гласове, а срещу това ще въздейства върху длъжностни лица от Министерството на отбраната за обществени поръчки. Споменал е поръчки от милиони левове до стотици хиляди левове“, обяви прокурор Ваня Стефанова от Върховната касационна прокуратура, която е шеф на звеното за борба с купуването на гласове.

 

Близки до разследването разкриват, че Джейхан Ибрямов е имал лостове за влияние във Военното министерство, свързани с Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“, която имала възможност да сключва чрез инхаус процедури договори с фирми за различни ремонтни дейности на военното летище. Твърди се, че през последните 3 години Ибрямов е посредничил на няколко фирми от Ловеч и Троян да усвоят милиони левове от Министерството на отбраната като е прибирал за себе си и за Ахмед Доган 10% комисиона от стойността на контрактите. Други 20% от изписаните суми били усвоявани от брокери на влияние във Военното министерство.

В разговорите си с Мирослав Тодоров, който е подсъдим като част от банда, източила над 11 млн. лв. ДДС чрез фиктивни сделки със зърно, Ибрямов обещал да му издейства и други апетитни договори за ремонтни дейности във Военното министерство. Според показания, дадени пред разследващите от дедесаря Мирослав, през годините близкият до Ахмед Доган политик му е вършил подобни услуги.

 

Така например през 2019 г. Ибрямов издействал на Мирослав Тодоров издаване на лиценз за отглеждане на индустриална марихуана на закрито през Министерството на земеделието, а през 2021 г. му уредил узаконяването на машина за бездимно горене на отпадъци от РИОСВ - Варна с посредничеството на местния общински съветник и бивш лидер на ДПС в морската столица Сали Табаков. Интересен детайл е, че през лятото Сали Табаков беше арестуван заедно с тъста си Захир Османов по разследване на корупционна схема за над 20 милиона лева с доставка на автобуси за деца, случила се през 2018 г. в Министерството на образованието. При обиските в домовете на двамата приближени до Ахмед Доган варненски деребеи открити общо над 2,5 млн. лв. в брой.

 

Въпреки това Сали Табаков и тъстът му Захир бяха пуснати на свобода, а разследването срещу тях е замразено от прокуратурата във Варна.

 

Неофициално се твърди, че Джейхан Ибрямов е очаквал да получи от Сали Табаков и от брат му Митхат сумата от 200 000 лева за покупката на гласове в Шуменския регион и дори е имал купен самолетен билет до Варна за 4 октомври, но задържането му с белязани 100 000 лева в София е осуетило следващата му корупционна, среща в морската столица.

 

Според твърдения на столични криминалисти Джейхан Ибрямов е бил арестуван на паркинга пред супермаркет „Кауфланд“ в центъра на София в района на „Пирогов“ секунди след като слязъл от автомобила на Мирослав Тодоров с общо 100 000 лева, белязани предварително. Половината от сумата е скрита в джоба на сакото на Ибрямов, а останалите 50 бона депутатът държал в торбичка в ръката си. Тъй като близкият до Ахмед Доган политик не съумял, да напъха пачките в сакото си, Мирослав Тодоров излязъл от колата, извадил от багажника хартиена торбичка И я подал на събеседника си с думите: „Айде, айде, слагай в джобѐто!“

 

Срещата между Джейхан Ибрямов и управителя на дружеството „Органик ленд интернешънъл“ Мирослав Тодоров с била предшествана от няколко други, като първата от тях е била на 25 септември т.г. пред централата на ДПС, само няколко дни след като Тодоров в бил пуснат на свобода под парична гаранция.

 

Тогава „Ибрямов споделил с Мирослав, с когото поддържа приятелство от далечната 2000 г. че за предизборната кампания на Алианса за права и свободи са необходими между 5 и 7 милиона лева за купувана гласове, но в касата имало само 10 000 лева.

 

На следващия ден, 26 септември, на втората среща между двамата Джейхан обяснил, че може да осигури сключване на договор за възлагане на обществена поръчка при пряко договаряне по неотложност, с 30% авансово плащане във Военното министерство, споменал и за други проекти за 100 млн. лв. като се похвалил и с връзките си в ръководството на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Двамата се разбрали да се видят в началото на месец октомври, когато Мирослав щял да му донесе поисканите 200 000 лева за купуване на гласове. Подсъдимият за ДДС афери бизнесмен сам предоставил на разследващите сумата от 100 000 лева, като парите били описани и белязани.

 

Според признания на Мирослав Тодоров от 2014 г. насам той е предоставял редовно пари на Джейхан Ибрямов, като общо е дал над 1 млн. лв. за купуване на гласове. Първата поискана сума е била 100 000 лева, но дедесарят му дал само половината. Оттогава насам му предоставил десет пъти суми между 20 000 и 100 000 лева в брой, тъй като политикът не желаел да се правят банкови преводи.

 

Освен пари за изборите, Мирослав е осигурявал и скъпи лимузини на Джейхан Ибрямов. През 2017 г. близкият до Ахмед Доган политик поискал от Тодоров пари, за да си купи „Ауди А8” и тогава му били дадени 94 000 лева, като лимузината била придобита официално от фирма „Синдра фарм“, за да избегне народният представител вписването на автомобила в задължителната декларация пред  КПКОНПИ, тъй като следва да бъде посочен произходът на парите.

 

През 2022 г. съпругът на личната секретарка на Ахмед Доган решава да продаде копата и да си купи нова - намира купувач в Германия, който му дава около 70 000 лева авансово, а от Мирослав Тодоров взима още около 100 000 лева и така става собственик на джип „Рейндж Ровър“, който е записан на фирма „Луп-91“. Джипът на Ибрямов беше задържан през август2024 г. при акция на ГДБОП и НАП срещу фирми на Мирослав Тодоров, замесени в неправомерно прибиране на ДДС.

 

„Доказателствата срещу Джейхан Ибрямов за търговия с влияние са безспорни и са подплатени със СРС-та. Ако бъде признат за виновен, той може да е сдобие с присъда от 6 години лишаване от свобода. Срещу него на този етап няма повдигнати обвинения за купуване на гласове“, признава представител на държавното обвинение.

Източник: Уикенд, crimesbg.com