Здравната комисия напълно единодушно прие промените

Здравната комисия реши единодушно да забрани продажбата на райски газ на лица ненавършили 18 години. Комисията в парламента прибягна до промените след няколко случая на натровени деца с диазотния оксид на игра. При един от тях дете загуби съзнание и изпадна в гърч.

Забраняват продажбата на диазотния оксид (райски газ) на непълнолетни

Парламентът предлага промените в Закона за здравето, за да защити най-уязвимата група от обществото – децата. Забраната освен за продажба обхваща и употребата на райски газ на определени места, на които би могло да има деца – училища, общежития, спортни прояви, обществени закрити места, спортни прояви и други.

През изминалите дни омбудсмана на България сезира здравния министър и КЗП за опасността от продажба и употреба на райски газ от деца и зачестилите инциденти с тях.

Малко по-късно Ковачева е внесла в парламента предложение за промяна в законите, които да регулират опасната мода.

До момента България е една от малкото страни, в които не се регулира продажбата и употребата на диазотния оксид. Вече има проведени проверки от институциите по търговските обекти, къде има издадени няколко предписания за преустановяване на продажбата му.

Все пак от здравното министерство коментираха, че райският газ не може да се разглежда, като наркотично вещество поради международния опит и съществуващите здравни конвенции.

Източник: lupa.bg