Ако беше между живите, Надка Караджова щеше да се радва на творчески юбилей – 70 години от присъединяването й към Държавния ансамбъл за народни песни и танци, известен днес с името „Филип Кутев”.

 

Това е сбъдване на голямата й мечта. През 1992 г, когато певицата е на 55 години, се разделя административно с колектива, но душата й остава там, където се е раздавала в продължение на 40 години.

 

Японците за Надка Караджова: Не космически, а райски глас

Статията „Надка Караджова - един глас от рая” е публикувана на 30 април 1992 г. във вестник „Телевизия и радио”. Препечатваме я с незначителни съкращения.

 

Преди 40 години Филип Кутев откри един голям талант – Надка Караджова – народна певица, обичана и слушана не само от нас българите, но и от толкова други народи по света, където е разнесла своята песен и своя чуден глас.

 

- Беше през 1952 г., когато Филип Кутев ме покани да участвам в Националния преглед на художествената самодейност в София, на който спечелих най-високата награда – тогавашни 500

лева и бродирана блуза. Бях на 14 години и много се гордеех с това, че ме покани да слушам и „какичките” Вълкана Стоянова, Стоянка Лалова, Верка Сидерова, Янка Танева...

Попяха ми, бях на концерта им в зала „България” и тогава видях хора във вид на огърлица. Мечтаех си и аз да бъда част от тази красива огърлица. Мечтата ми се изпълни на 5 април 1953 година. И ето, вече станаха цели четири десетилетия...”

 

Помня и първата песен, която изпях – пътувахме на турне в Родопите. Филип Кутев винаги сядаше най-отпред, а аз като една от най-малките – на последната седалка на автобуса. Изпяла „Отишла мома хубава“, която той много харесал и я направил хорова. 

 

Само от леля си Димитрия съм научила над 200 песни, но баш певецът в нашия род е бил дядо ми Кръстьо, който, за съжаление, е починал много рано.

Преди време една бабичка ми изпя една от неговите песни - „Майка на Вела думаше”. Толкова бях щастлива. Записах я в радиото. Стана шедьовър. Най-хубавите си песни все по нощите съм учила. Сън не ме улавяше, ставах да ги уча, за да бъдат изпети както трябва, изваяни от край до край.

 

Четири пъти пяла в Япония, където я посрещали като стар приятел. Останала много развълнувани от думите им, че гласът й не идва от Космоса, а от рая.

 

„В момента съм много заета, работя и с някои хорови формации. Имам чувството, че не се разделям с ансамбъла, и винаги когато ме поканят, когато съм им необходима, ще пея, ще бъда с него. Защото нашите прекрасни песни са смисълът на моя живот“, споделила тогава голямата народна певица.

За личности като Надка Караджова няма възраст, няма точка на сценичния живот.

Източник: Уикенд