По всяка вероятност взривът, използван в атентата срещу бившия главен прокурор Иван Гешев е внесен от Сърбия или държава от бившите съветски републики, а бомбата впоследствие е била сглобена у нас и е активирана от неизвестни за момента извършители да избухне край лимузината на обвинител №1 чрез електрически способ. Това сочи заключението на шестимата експерти, изготвили химическата и взривотехническата експертиза.

Резултатите от експертизата бяха огласени в началото на седмицата от заместник градския прокурор на София и говорител на държавното обвинение Христо Христов.

 

Запознат с разследването на атентата срещу бившия главен прокурор Иван Гешев, разкри, че използваният взрив при бомбата, която избухна на 1 май в местността Ярема между София и Самоков, докато кортежът на Гешев е преминавал, е нитропент и е бризантно вещество.

Според вещите лица в самоделната бомба е било заложено огромно количество нитропент – около 2,5 кг. Експерти твърдят, че ако подобно количество взрив бъде заложено под шасито на брониран автомобил, то със сигурност ще го вдигне във въздуха.

 

„Нитропентът се използва за гранати, снаряди и боеприпаси, но от години не се произвежда в България. По всяка вероятност взривът е внесен нелегално от съседна Сърбия.

Взривното вещество за бомбата срещу Гешев, внесено от Сърбия или по море от някоя от съветските републики

Съществува възможност взривът да е доставен до страната ни и по море от някоя от бившите съветски републики. Със сигурност впоследствие бомбата в направена самоделно в България, но засега остава неизяснен въпросът дали целта на атентата е бил да убие Иван Гешев, или само да го сплаши. Разследването не изключва и варианта „инсценировка", разкрива столичен криминалист.

 

Експертизата на бомбата, заложена на пътя на Иван Гешев, беше изготвяна 7 месеца от вещите лица, но все още има неизяснени важни детайли около атентата. До този момент експертите не могат да изразят категорично становище как точно е била активирана бомбата, като съществуват поне три хипотези. Водещата версия е, че взривът е бил активиран от разстояние и че целта на бомбата е била не да ликвидира Иван Гешев, а да го изплаши.

Допуска се и вариант наемниците, активирали взрива, да са избързали със секунда-две и това да е причината за сравнително малкото щети, нанесени по бронираното Ауди на отстранения впоследствие от Висшия съдебен съвет главен прокурор.

 

"В следващите месеци ще бъде реализиран следствен експеримент на полигон, като ще бъде

 взривено двойно по-малко количество нитропент, да се видят възможните щети и дали взривът е бил в състояние да убие возещия се в блиндиран автомобил Иван Гешев. Мнението на експертите е, че ако взривът е бил на по-малко от метър разстояние от лимузината и е бил с правилното насочване, то със сигурност е щял да погуби пътуващите в автомобила лица.

Съществува версия, че бомбаджията умишлено е заложил неправилно взривното устройство,

така, че взривната вълна да отиде към гората, а не към шосето, откъдето е преминавал кортежът на Иван Гешев“, разказва ангажиран в разследването на неуспешния атентат срещу бившия главен прокурор.

 

Според думите му сред заподозрените като съпричастни към атентата е ликвидираният на 16 август т.г. по време на планинска разходка на Витоша бивш съветник в ДАНС Алексей Петров, който от години поддържал тесни контакти с оръжейници и майстори на взривни вещества. През годините Трактора многократно в бил свързван с бомбени взривове у нас, но никога не е бил разследван като поръчител и организатор.

„Има оперативни данни, според които Алексей Петров е участвал в убеждаването на Иван Гешев да подаде оставка като главен прокурор на България. Той никога не е бил разпитван във връзка с атентата срещу Гешев“, признава източникът ни от службите за сигурност.

 

Твърди се, че именно заради съмнения, че Алексей Петров може да е поръчал бомбата за Гешев с цел сплашването му, се налага намесата на ФБР за отключването на мобилния телефон на вече покойния бивш командос и силов застраховател. Айфонът на Трактора не може да бъде отключен вече пети месец, тъй като е бил допълнително криптиран. Неотдавна от прокуратурата обявиха, че ще търсят съдействието на ФБР и някои партньорски служби за сигурност, за да отключат мобилния му телефон и чрез него да търсят мотиви за екзекуцията му.

 

„Телефонът на Трактора се налага да бъде отключен основно заради съмненията, че е замесен в атентата срещу Иван Гешев“, категоричен е запознат от МВР. В интервю за в. „Труд” само няколко месеца преди да го убият, мафиотът сам заяви, че Гешев подозира, че той има отношение към атентата.

 

Бомбата, избухнала на 1 май т.г. край пътя, по който всеки ден е минавал Иван Гешев, отприщи драматични събития. Две седмици по-късно в ЮАР беше ликвидиран мафиотският бос Красимир Каменов – Къро, след като предрешени като агенти на ДЕА наемни убийци го разстреляха в имението му заедно със съпругата му, домашната прислужница и бодигард. Дни по-късно пък беше обявено, че Ангел Христов от мафиотския тандем Братя Галеви е открит мъртъв в имението си в Ресилово, след като се прибрал тайно в България ден по-рано.

 

В същия времеви период избухна жестока канална война между Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов, гарнирана ешев и цамче

със скандални разкрития и от двете страни. В крайна сметка Гешев беше предсрочно освободен от Висшия съдебен съвет, а мястото му беше заето от Борислав Сарафов.

Източник: Уикенд, crimesbg.com