Предстоящо назначение се очаква да предизвика сериозни разпри между коалиционните партньори.

 

Андрей Гюров – бившият шеф на парламентарната група на "Промяната", отново ще бъде предложен за назначение от Асен Василев като гуверньор на Българската народна банка (БНБ).

 

Втори опит Андрей Гюров да оглави БНБ

В настоящия парламент Гюров не е председател на групата на ПП, а е обикновен депутат, но за него това ще е втори опит да заеме поста на гуверньор на БНБ. Смяната на настоящия управител, Димитър Радев, обаче не е добре приета от ГЕРБ, а хората около Бойко Борисов се противопоставят на номинациите за представител на ПП за тази позиция. От ГЕРБ категорично заявяват, че партньорите им се опитват да задържат властта и дори нямат достатъчно управленски кадри извън парламента, които да бъдат номинирани за ключови длъжности. В името на запазването на властта, те са готови да изчегъртат собствената си парламентарна група, за да заемат позиции в държавата.

 

ПП опитаха в предишен мандат да издигнат Гюров, преподавател в АУБГ – люпилня на повечето кадри на „Промяната”, за гуверньор на БНБ срещу опонента му от ИТН Любомир Каримански. Сагата с управлението на БНБ тогава се превърна в истински цирк, след като Гюров се отказа от номинацията, а ПП обявиха, че няма да подкрепят Каримански и вбесиха Слави Трифонов.

 

Така накрая Димитър Радев продължи управлението си, както се надяваха и ГЕРБ, които и днес искат гуверньора да остане на поста си, а не пореден кадър на новите управляващи да се настани на високо кресло.

Според запознати за позицията шеф на БНБ отчаяно се натискала дългогодишната шефка на ДСК Диана Митева, която от няколко години живее на семейни начала с първия мъж на Гала – Константин Будев. Митева дори намерила свое лоби в ПП, но според запознати Асен Василев изобщо не я харесал и нямало да подкрепи кандидатурата й.

Източник: Уикенд