Прогнозите от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за август тази година показват, че средните температури ще бъдат над нормалните стойности в по-голямата част от страната. Обикновено, за тази период, те се движат между 18 и 24 градуса, а в планините между 13 и 17 градуса в планинските райони.

Най-ниските температури през месеца ще се движат между 13 и 18 градуса, докато най-високите температури ще бъдат между 35 и сериозните 40 градуса. Данните идват от НИМХ.

По отношение на валежите, в по-голямата част от страната се очаква месечната сума да бъде около нормалните стойности. За равнините и високите полета това е между 30 и 50 литра на квадратен метър, за Черноморието - между 20 и 35, а за планинските райони - от 50 до 80.

Втората половина на август ад ще плени България

През първата половина на месеца очакванията са за предимно слънчево време. Около и след обяд обаче може да се развива купеста облачност, макар и с ограничени валежи, които ще бъдат локални и краткотрайни. Има по-голяма вероятност за такива валежи около 5-6-ти и около 10-ти август, които ще бъдат последвани от кратковременно захлаждане.

През втората половина на месеца се очаква температурите в по-голямата част от страната да са по-високи от обичайните и да има предимно слънчево и сухо време, с почти нулеви валежи.

Източник: blitz.bg