През последните дни цените на горивата започнаха да се успокояват

Изглежда поговорката „Всяко чудо за 3 дни“ ще важи в пълна сила и за отстъпката от 25 ст. за горивата.

Оказва се, че предвидените пари за отстъпка за горивата може да свършат с месец по-рано от предвиденото, сиреч още през ноември.

До този момент държавата превежда средно по около 1 млн. лева дневно на бензиностанциите заради отстъпката от 25 ст. за литър гориво.

Ако обаче българите продължат да зареждат автомобилите си с тези темпове, ще се наложи държавната програма да бъде прекратена предсрочно.

Вероятно си спомняте, че при последната актуализация на бюджета бяха заложени 150 млн. лева за субсидиране на физически лица при зареждане на личните им автомобили.

Разчетът стана ясен при срещата на министъра на финансите Росица Велкова-Желева с Живодар Терзиев, който е председател на БПГА (Българска петролна и газова асоциация).

На срещата присъстваха още заместник финансовият министър Александър Свраков, Борис Михайлов, който е изпълнителен директор на НАП, Светослав Бенчев – юрист на асоциацията и директорът на Агенция „Митници“ Павел Геренски.

На проведената среща освен хоризонтът пред мярката бе обсъден и сезонният пик на помощта и случаите на злоупотреба.

От справките на НАП става ясно, че потреблението на гориво не е намаляло спрямо предходната година въпреки шоковото поскъпване на горивата.

В последните дни цените на горивата започнаха да се успокояват като изключение прави само метанът.

Източник: blitz.bg