Патриарх Неофит, който повече от два месеца лежи във ВМА, все още не е информиран, че брат му – доц. Димитър Димитров е починал, издават близки до семейството на известния хоров диригент. 81-годишният музикант и преподавател почина на 11 януари след кратко боледуване. Маестро Димитров подобно на патриарха, страдаше от сърце.

 

Според  запознати дългогодишният диригент на хора на катедралата „Свети Александър Невски“ е бил много притеснен за тежкото здравословно състояние на брат си и е получил остър инфаркт от мъка.

 

Малко преди смъртта си, баткото на патриарха сподели, че много се вълнува за него и му е много тежко, че не може да го види в болницата, тъй като никого не пускат при Негово Светейшество. Димитър и Неофит, са много близки още от деца и през последната половин година здравето на патриарха не позволяваше двамата да се виждат и дори да се чуват често по телефона.

 

Ако сега кажем на патриарха за смъртта на брат му, това ще го убие, убедени са близки до диригента. По изричното настояване на лекарите, които се грижат за здравето на дядо Неофит, както и на семейството на Димитър Димитров, засега Негово Светейшество е държан в неведение за трагичната вест.

 

„Дядо Неофит няма да преживее тази тъжна новина. Ще му е много тежко, че не е могъл да се прости с брат си, да го опее и погребе”, отбелязват висши духовници. От уважение към патриарха и към диригента на хора към патриаршеската катедрала владиците решиха заупокойната литургия за маестро Димитров да бъде извършена в „Св. Александър Невски”. Това е допустимо само за лица, свързани с църквата, за държавници и за известни личности, направили много за България. Освен това от Синода решили по време на опелото от името на дядо Неофит да бъде поставен венец с бели цветя, на който да пише: „С братска обич! От Неофит Патриарх български“.

 

За факта, че Негово Светейшество все още не знае за кончината на скъпия си брат, говори и това, че от негово име не бе прочетено слово по време на опелото в „Св. Александър Невски”. През последните три месеца обръщенията на дядо Неофит към българския народ се пишат от владиците от Синода. В този трагичен случай те са преценили, че нямат моралното право да говорят от името на патриарха. „Житейският и творческият път на маестро Димитров ще останат завинаги образец и пример за всички нас. Той излъчваше онази светлина, радости благодарност, които са присъщи само на хората, които са истински Христови, които живеят в благодарение към Бога и в дълбоко осъзната радост от общението – с Него и със своя ближен“, сподели от свое име Старозагорският владика Киприан.

„Пословичната му скромност и незлобивост, отсъствието на всякакво осъждане на другите и готовността му всеотдайно да помага и допринася винаги с каквото може завършват образа на човека и християнина Димитър Димитров. А неговият безспорен богодаруван талант, високият му професионализъм, прецизността и педантичността във всяко нещо, с което той беше ангажиран през целия си дълъг творчески път, бяха на свой ред основните отличителни черти на музикоучителя и протопсалта Димитър Димитров”, каза още по време на опелото митрополитът. Преди повече от 50 години Димитър Димитров става съосновател и диригент на прославения Камерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел-Ангелогласният”.

 

Същевременно дядо Киприан и Пловдивският митрополит Николай обявиха, че състоянието на Негово Светейшество се подобрява и че той все още е в болница в стабилно състояние.

„Молим се за неговото здраве, преуспяване и да стане от болничния одър, за да продължи да ръководи кораба на нашата спасителна църква”, споделиха владиците. На имения ден на дядо Неофит – 21 януари, всички митрополити отслужиха литургии за здраве и благодарствени молебени за патриарха.

Източник: Уикенд