През нощта на събота, 26 октомври срещу неделя, 27 октомври 2024 г., ще се възползваме от допълнителен час сън, като върнем часовниците си с един час назад.

След предварителни дискусии, три години по-късно, през 2018 г., Европейската комисия предложи да се отмени смяната на часовото време, като на държавите членки бъде предоставена възможността сами да решат коя часова зона да прилагат на своите територии.

 

Важна инициатива

До момента в България не е взето окончателно решение по този въпрос и предложението е оставено за обсъждане в Съвета на Европейския съюз. Липсата на консенсус относно това дали да бъде въведено лятното или зимното часово време възпрепятства вземането на решение, като не се очаква скоро да бъде постигнато споразумение, според информация БТА.

След лобирането срещу лятното часово време от страна на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, през 2018 г. Европейският парламент проведе проучване, което показа, че значителната част от европейците подкрепят премахването на лятното часово време.

 

Онлайн проучване

Въпреки това, в онлайн проучването са участвали само 4,6 милиона европейци, като три милиона от тях са германци, които преобладават сред привържениците на премахването. Например, във Великобритания само 13 хил. човека са се включили в гласуването.

Общо около 80% от участниците в проучването са изразили желание да се премахне зимното часово време. Резултатите също така показват значителни разлики в мненията по възрастови групи, като хората над 50 години в Европа са против смяната на часовника, докато по-младите, под 24 години, или предпочитат лятното часово време, или дори не виждат проблем в това.

Източник: blitz.bg