Често пъти водят до главоболие и сърцебиене

Специалистите алармират, че дрехите оцветени с азотни бои биха могли да причинят сериозни последствия за здравето и живота ви. Сред най-тежките последствия, са злокачествените заболявания.

Вестник „Телеграф” отбелязва на страниците си, че неотдавна антимафиотите са установили две фабрики за производство на фалшиво веро в област Пловдив. Фалшифицираната марка е сред широко рекламираните и е предпочитана заради високата пенливост. Халетата, в които е действал незаконният цех, са собственост на известна чужда фирма. В тях спецполицаите се натъкнали на 78 хиляди бутилки, които били подготвени за пълнене с миещата течност. Освен това открили и 11 тона веро.

[caption id="attachment_307162" align="alignleft" width="300"]Често пъти причиняват сърцебиене и главоболие Често пъти причиняват сърцебиене и главоболие[/caption]

В рекламата на фалшифицираната марка се посочва, че е щадяща за ръцете, но в действителност се оказало, че съставките, съдържащи се във фалшифицирания продукт, не са никак щадящи. Запознати посочват, че на челните позиции по фалшификация се нареждат спортните обувки, на които е „закичено” емблематичното зелено крокодилче. След проведено разследване било установено, че тези спортни обувки се внасят от южната ни съседка Турция, но под друга търговска марка. Щом преминат границата на страната ни, те претърпяват допълнителна обработка като върху оригиналната стелка бива залепвана друга. Накрая се прибавяло и крокодилското лого и спортните обувки вече били готови за пазара.

Антимафиотите са разбили и работилница в Харманли, където на пълна пара се произвеждали некачествени платове, от които се шиели дрехи. Освен заради ниското си качество, те крият сериозна опасност за здравето ни поради факта, че за боядисването им са били използвани азотни бои. Специалистите алармират, че тези бои са канцерогенни и често пъти причиняват главоболие или сърцебиене, а на хората, които носят подобни дрехи и през ум не им минава, че причината се крие именно в тях. За момента нито една от институциите не се наема да очертае мащабите на проблема, който очевидно е повече от сериозен. На този етап за него би могло да се съди единствено по задържаните количества фалшиви продукти от митниците и полицията, пише Блиц.