Любителите на салатите алармират, че марулите се продават по пазарите на цена между лев и два, но не притежават никакво хранително качество.

 

У нас този вид зеленчук се употребява предимно през пролетта и се пласира като 18 вида салати, към които спада и типът „Айсберг“.

Въпреки желанието на търговците да залеят тържищата и хранителните вериги с разнообразие от марули, търговията не върви. Повечето салати са пълни с пясък, който не се отмива макар и след едночасово накисване във вода.

 

Внимание! Опасни бактерии в марулите натръшкаха стотици потребители

На други пък листата са проядени от листни въшки, които са видни дори с невъоръжено око, трети пък кътат в основата си дребни зелени гъсенички, които за два дни съсипват стоката. При 16 от листните зеленчуци, са открити колиформи, а при 11 – ешерихия коли. Единствено в салатата „Айсберг“, която се продава опакована, не са открити вредни бактерии. Това сочат лабораторните анализи след сигнали, подадени от граждани, които са се оплакали от дискомфорт в стомаха.

 

От занесените за лабораторни анализи марули станало ясно, че няма читаво листо, макар да са купени от различни места. Тревожният резултат сочи, че пресните листни зеленчуци, са замърсени с бактерии в почти всички магазини и тържища.

Като източник на колиформите се посочват почвата и водата, с която се поливат.

Ешерихията пък идва от фекално замърсяване, което може да стане чрез внасяне на органична тор, замърсено оборудване , неправилно съхранение и други фактори.

 

Съветът на експертите е да не давате марули на малки деца, да не купувате такива с избелели листа или загнили петна, както и такива, изцапани с пръст или с насекоми между листата. Освен това е добре да капвате по няколко капки оцет във водата, в която киснете листата, за да отмиете нитратите и бактериите. За по-голяма сигурност, прибавете и няколко капки кислородна вода 1%. След това изплакнете обилно.

Източник: Уикенд